неделя, 11 март 2012 г.

Халваджията за бозаджията

Избягвам бозата. Не помня откога не съм опитвала истински хубава боза - сладко-кисела, резлива, плътна и свежа. Убедена съм, че тази, която се продава по магазините не е приготвена с просо и захар - най-вероятно е от пшенично брашно и подсладител. Бозата менте се лее изобилно навсякъде. РозАво-бозаво ежедневие, уж захаросано, а неприятно сладни. Няма как да ни е сладко - ролята на бозата е на глазура на хапчето, прикрива с тънък слой горчилката - и хоп, така уж по-лесно преглъщаш горчивия хап ден след ден. Вече никой не се старае да ти направи и продаде качествена боза. Някой ден ще опитам да си направя домашна боза, само с брашното от просо не знам как ще се сдобия.
Думата ми е за халвата. По Сирница попаднах на една интересна халва - лятна халва с плодове. Беше приятна на вкус и допадна на фамилията. Кутията затрих и не можах да се консултирам какво точно съдържа, но запомних основното - грис, мазнина, тахан и плодове - 16 %. Дюли, смокини, кайсии. Реших, че трябва да опитам в домашни условия как ще ми се получи. Купих грис, сушени смокини и стафиди. Потърсих  рецепта и открих няколко грис-халви с плодове. Не съдържаха тахан, затова и не рискувах със своеволно добавяне.

Ето рецептата от блога на Zi4e, към която се придържах - грис-халва със сушени плодове и ядки

Получи се много приятна на вкус, а за формата реших да използвам опаковки от маслени бисквити. Този момент най-ми допадна, защото ми напомни за играта с пясък по плажа - пълниш с пясък кофичката или друга някоя морска формичка - за децата вече имаше всякакви и купувах с голямо желание, потупваш и притискаш с дървена шпатула,  преседява известно време да поизстине и обръщаш в суха чиния. Така, че ако ви се намират някакви  формички за пясък също ще се получи интересно, аз просто нямах под ръка, затова се задоволих с пластмасови бисквитени форми и ето резултата...




Седем хубави парчета грис-халва със смокини, орехови ядки и стафиди.
                                     
                                     

В захарния сироп добавих пръчка канела, три карамфилчета и ванилена захар за аромат.




За Сирница приготвих една надиплена баница по чисто нова за мен рецепта - тук


Получи се чудесно и лесно, втори път я правих и пак ще я правя.


Освен това пробвах тутманик по опростена рецепта, която си нагодих оттук-оттам. Тутманици бол:)

                                       


Мисля, че в случая на буквален прочит няма нищо лошо в практиката халваджията за бозаджията. Ние сме натоварили фразата с негативно звучене. Ширпотребата и е скроила този номер. Приказката е стара, от времето когато бозата се е носила в гюмове от истински бозаджия и децата са тичали с кани да купят прясна боза- това съм го чела, нямам спомени от онова време по обективни причини. Дори не помня машините за боза в сладкарниците, съпругът ми ги е споменавал ...Бих прибавила само още няколко в този дух - ракиджията за краставичаря, баничаря за млекаря, обущаря за шивача... само да се чуват добри думи и да се предлага качествена стока. Не че не можем да си правим почти всичко...Виж с яйцата ще се затрудня - в последно време е много актуално да се пише за яйца, яйцата поскъпват, стават все по-ценни, някъде ги писаха дори "златни", а аз правя обиколки по пазара в търсене на по-евтинички такива, защото не ми е възможно все пак снасянето.

Благодаря на Мони за наградите, които ми предаде и не ме забрави, въпреки, че изоставих това място за доста време. Благодаря на всички, надникнали тук през зимното ми отсъствие - желая ви пролетни мисли, красиви пролетни мигове и пролетно настроение.