събота, 8 юни 2013 г.

Послушното тесто и версаче вариация на един популярен хляб

Не знам дали сте забелязали ( всички, които месите и печете собственоръчно хляба си) как с течение на годините месенето се превръща в общуване. Тестото, което в началото на тези ви занимания ставаше твърдо, сбито, лепкаво, правеше всякакви въртели, но не и добър хляб и погачи, малко по малко, година след година все повече слуша ръцете ви. Все повече свиква с тях, все повече те свикват с него и месенето се превръща в една чудесна и лесна работа. Мога да го напишa след десетина години стаж и слугуване около домашните хлябове. Все по-бързо и все по-приятно се получава, все по-изпълнително и мекичко е тестото, все по-голямо удоволствие оформянето на хляба. И тъй като самото замесване вече не отнема толкова време, може спестените минути да се вложат в оформянето на един по-засукан хляб. Нарекох го "Версаче", защото ми напомня прословутия елемент от емблемата на небезизвестната марка.


този е от първите хлябове , които приготвих  - приложих технологията на маймунския хляб в солен вариант - хляб с масло, изпечен в кексова форма.

След няколко успешни такива опита за "парче"хляб, пообогатих рецептата и направих милинка.

                                       



Оформянето е същото, само топим парченцата тесто, освен в мазнина, в яйце и галета, между парченцата ръсим сиренце. Става си една голяма хрускава милинка с дупка в средата


Последната ми вариация на този хляб е от март. Тогава реших парченцата тесто да ги завивам на охлюв, преди да ги пусна във формата. За по-специални случаи.


Това е резултата. Единственият недостатък на този вариант е, че след обръщането на формата парченцата се разлепват на места, но това може да бъде избегнато с малко белтък за слепване на отделните сегменти.




Искам да споделя една молитва и да си я запазя така, да се подсещам...


Молитва

Свободата е като хляба.
Всеки ден се замесва, изпича,
изяжда.

Свободата трябва
всеки ден да е прясна,
топла,
сладка,
достатъчна, за да я споделиш с други.

Не яжте огризки,
не яжте вчерашен хляб,
не яжте подарен хляб.
Сами си замесвайте
и изпичайте
хляба,
за да го имате,
за да не го просите.

Засяда на гърлото
вчерашния хляб,
подарения хляб.

Хляб наш насущний дай си го сам.

Радой Ралин 

1967г