сряда, 25 септември 2013 г.

Палачинка със слон и домашен течен шоколад

А и един цветен летен часовник, който е спрял в август.


Палачинките са една от любимите ни закуски, дори понякога обеди.
Напоследък ги правя с газирана вода - две яйца, сол, малко разтопено масло/олио, брашно и газирана вода. Не много гъста каша, за да се разлее добре и стане тънка палачинка. Ако искаме пък дебела - по-гъста каша. Печем, докато застине сместа, хващаме здраво дръжката на тигана, обръщаме с гъвкаво, въртеливо движение във въздуха и готово! Мажем с масло и трупаме, ако има какво...при нас се излапват почти във въздуха, докато се завъртят и изчезват...Няма ги.
Навремето баба ми печеше истински катми. Забъркваше тесто за тях в голяма синя тенджера поне с 2 килограма брашно, разпалваше огъня в двора, слагаше триножник, пиростия и отгоре голям черен сач. Щом хубаво се нагрееше сача, мажеше със сланинка, забодена на вилица, и изливаше черпаче от сместа. Най-вкусните катми на света!


обичам да разчитам фигурките по гърба на палачинките, забавно гледане на палчинка се получава, тази тук съвсем ми заприлича на рисунка на слон ( дори на мамут), слязла от стените на някоя праисторическа пещера


Бях обещала домашен течен шоколад на сина ми и повече от месец отлагах приготвянето му. Ами лято. Горещо беше за забъркване на такива благинки. Мотах се, шикалкавех, но като ми се постави ребром въпроса - и какво по-точно стана с течния шоколад?, нямаше мърдане.  Помнех , че се слага пудра захар, сухо мляко, масло и хубаво какао. Работих със съставките на тази рецепта, количествата наполовина -

300 гр захар
250 гр сухо мляко
125 гр масло
2 с.л. какао
1 пак. ванилия


  Сложих водичка  (около чаша) на котлона да заклокочи, изсипах захарта ( даже си мисля, че беше кристална)  и добавих маслото. Сухото мляко смесих добре с какаото ( д-р Йоткер)  и на тънка струйка им прибавих сиропа, като здраво бърках. Хубав шоколад стана. Палачинките не му липсваха особено






Лятото брахме предимно грозде. Миналата неделя привършихне с гроздобера. С едно изречение може да се каже - тази година грозде има, да видим сега какво вино ще стане. На село има една много стръмна градина, терасирана е донякъде, но пак е трудната градина. Там растат не особено лесни плодове и зеленчуци, засадени са и елхите, боровете и кипарисите от последните десетина Коледи.


         


това са събрани от градината дарове на последните дни на август, мострички:)

10 коментара:

  1. Ееех, Марта!
    Как ме върна двадесет, тридесет и повече години в едно време когато баба... най-вкусните катми...
    Благодаря ти!
    Хубав и усмихнат ден ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  2. На мен от течния шоколад :)
    Поздрави Мартичка !

    ОтговорИзтриване
  3. Марти, падам си по палачинките, по шоколада, по разгадаването на картинките по палачинките и по гроздето! Тази година е много сладко и мисля, ще се получи страхотно вино. Да видим какви аромати ще развие.
    Градината ти ми звучи красиво и интригуващо, ама аз съм далече, а ти я описваш твърде привлекателно, въпреки трудното...:)

    ОтговорИзтриване
  4. :) Марте, помислих, че не съм прочела правилно:) Ама гледай ти каква красива фигура на слонче ти се е получила. Вече ще разглеждам и нашите палачинки. Градината изглежда е много красива и интересна! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Amazonka - 30-ина вече, скоро стават тъкмо толкова откак я няма баба ми с катмите. Аз благодаря!

    кайти - една каничка и чашка за кафе, толкова излезе. Може би 300 грама. Поздрави!

    Bety - привет, Бианка. Трябва някой ден да съвпадна палачинките с шоколада, днес дори ми се вижда подходящо - над същата трудна градина сутринта валял сняг. Ама не от сухо мляко, което е жалко, защото ми трябва;о)
    Времето за горещ шоколад е налице;)


    Candy - пиша ги едни...даже първо бях написала - слонска палачинка, което пък води до предположения, че може да е направена със слонски яйца или мляко, което пък съвсем няма как да е вярно;))

    Стръмна градина, докато слезеш долу си направил 15 минути на велоергометъра, за качването да не говорим;))

    Прегръдки, бонбон!

    ОтговорИзтриване
  6. Вкусни палачинки и шоколад :)
    Хубава нова седмица, Марта!

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасни палачинки, с крем шоколад, Марте,
    прекрасни мострички и настроение...
    Чела съм, че слончето носи щастие,
    желая ти много щастие и една вдъхновена есен!

    ОтговорИзтриване
  8. Веднага ще пробвам домашния течен шоколад :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Zvetanka Shahanska - благодаря, Цвете!

    di_ani, благодаря, Дианка! Прекрасна есен и на теб!

    Petya Ivanova - поздрави, Петя!

    ОтговорИзтриване
  10. Много е хубаво, докато твориш нещо вкусно, да разчетеш и неговите послания към теб! Слончето наистина е символ на щастие :) Не съм се сещала досега, да разгадавам картинки от палачинки ;)
    А домашният течен шоколад трябва задължително да се опита. За мен той е полет към безвремието...
    Поздрави!
    Benitta

    ОтговорИзтриване