четвъртък, 29 октомври 2015 г.

Есента, есента, есента...

Октомври е красив, не просто красив - невероятен, дащен, нежен, щедър с богатите си дъхави пазарища, ниско слънце и есенни листопади. Повече от красив, независимо от дъждовните дни, които тази есен препълниха чашата на оптимиста, но затова пък в последната си седмица месецът се разкри в пълния си блясък и очарование. Октомври е на края си, свършва...Рони лист след лист, ден след ден и скоро и неговия лист ще отрони календара. Дано е все така слънчев докрая. Все така неустомо настоятелен - всеки ден ме кани на разходки, под мекото си слънцето, сред листата...Навън е прекрасно. Есента е най-пропускливия сезон, заради бримките във въздуха, тънкото слънце, църквите на дърветата с кръглите им златни кубета...Есента ме отвлича, есента ме разтваря. Смесена-есенна....Затова вероятно не успявам толкова да се задържам вкъщи, в кухнята, пред компютъра. Позабравих месенето и печенето на хлябове и сладки. Направо не помня откога не бях пекла бисквити. Вчера се поправих. Бях видяла едни совички, които реших, че ще е подходящо да изпека в чест на будителите. Совички - буднички и ококорени.



Както обикновено се захванах с майсторенето без никакви предварителни приготовления, не умея да планирам...Оставям се на импулса, хваща ме вдъхновение и така - в кухнята, в поезията, в рисуването. Имах масло, брашно и захар, орехи и стафиди. Замесих си тесто от едно яйце, 150 гр пудра, едно пакетче масло и брашно, колкото поеме, добавих и малко оризово брашно за финес, екстракт ванилия и портокалови корички за аромат. Направих си три фитила по 20 см, завих във фолио - развяват напоследък една нова дума "фолиран - фолирана краставица", която ме разсмива, защото си представям фризирана краставица ( ама не във фризер;)...та прибрах фитилите в хладилника да се стегнат за час. Лошо , е може би не съвсем, че все по-рядко ме връхлита такова кухненско вдъхновение. Нещо не ме влече толкова. Все по-здравословно гледаме да се храним и някак отпадат тези вкусни и калорични хлябове, месеници и бисквити, които печах често до преди година-две. Бисквитките ме изкушиха с вида си и с желанието да приготвя едни сови на съпротивата. Опозиция на сладките чудовищни изкушения, приготвяни за Хелоуин. Нещо вече не искам да толерирам и приемам този празник. Отблъскват ме все повече призивите и украсите в моловете, комерческата всичкота на този ден. Купи, купи, купи - това се набива в очите и ушите.  Е, няма да купувам. Изобщо на мен рекламите открай време ми действат обратно. Щом нещо се рекламира  не го взимам, избягвам го дори. Имаме си чудесен ден на будителите, който е на 1 ноември. Той не е комерсиален и около него е тихо, тихичко, всяка година минава почти неусетно в сянката на чудовищния Хелоуин, като един понеделник след неделя. Като един скромен, опрятен и тих човечец до облечено искрящо и помпозно неопределено същество. Незабележим е денят на будителите, а това е обидно. Недопустимо. Поправимо? Дано е така. Децата не учат на първи ноември, което за мен е абсурдно. Би трябвало точно този ден да са на училище и да слушат, да четат, да гледат филми за будителите.

Совичките! Нарязах си фитилите на по 15-ина тръкълца и ги оформих, колкото можах. С подръчните ми стафиди, орехи и вилица. Пекох на 150 градуса, 20-ина минути, 








Ароматът е празничен. 
А тиквата е истинска кралица на октомври. Никакъв фенер! Смятам да я напълня със сушени плодове, орехи и локум:)

16 коментара:

  1. Страхотни совички Марта :) Честит ден на будителите предварително :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много сладки,сладки:)))!Дано "будните"се множат!

    ОтговорИзтриване
  3. "... Незабележим е денят на будителите, а това е обидно. Недопустимо. Поправимо? Дано е така. Децата не учат на първи ноември, което за мен е абсурдно. Би трябвало точно този ден да са на училище и да слушат, да четат, да гледат филми за будителите... "
    - ех, колко си права, Дора, но наистина е поправимо - Дано!
    А совичките са много оригинали, ефектни и тематично празнични.
    Честит да бъде!

    ОтговорИзтриване
  4. Много са сладки тези совички, Марта! Грабват веднага! Браво!

    ОтговорИзтриване
  5. Ама да знаеш, че ти си ми вдъхновение. Ако случайно пропусна нещо, винаги ме подсещаш.... когато решиш да го споделиш, де:)
    Обичам всичко това! Обичам октомври и ако в другите сезони мога да вляза и в кухня и в офис, то този го отдавам само на разходки навън.
    Совичките са фантастични.

    ОтговорИзтриване
  6. Kайти - хей, здравей, хвърчилце! Радвам се да те видя! Весела есен!

    ОтговорИзтриване
  7. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  8. Milena Poptoleva - дано! Благодаря!
    ( "...искам на всички заспали да кажа, че има време да се наспиме...")
    https://www.youtube.com/watch?v=50YTkgeCxrc

    ОтговорИзтриване
  9. di_ani - да, толерантността ни изяжда главата...Всичко е бизнес интереси, печалба. Нашите будители съвсем в тишина...Не продават нищо :(

    Благодаря ти, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  10. Люси - здравей, Люси! С тестото за вещерските пръсти, но този път - сови:) Поздрави, креативна красавице!

    ОтговорИзтриване
  11. Мъх - привет на теб, Марта по лична карта ;)) Радвам се, че те намирам в добро настроение и , надявам се, здраве! Прекрасна есен на всички у вас!

    ОтговорИзтриване
  12. Поздрави, Марта! :) :) :)
    Есенно, цветно, красиво, вкусно, вдъхновено, умно, ранобудно и...
    Всеки може да мисли и да си прави изводите...
    Поздрави!
    И благодаря!
    :) :) :)

    ОтговорИзтриване
  13. Марта, вкусно, красиво с есенни багри е при теб!
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
  14. Марта, вкусно, красиво с есенни багри е при теб!
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
  15. diva - радвам се, и аз ти благодаря!:) Поздрави, Дива!

    ОтговорИзтриване
  16. Мария- драго ми е да те видч ;) Скоро правих твоите зелени доматчета, присещам се често за цветния ти свят :) Жива и здрава да си!

    ОтговорИзтриване