неделя, 11 март 2012 г.

Халваджията за бозаджията

Избягвам бозата. Не помня откога не съм опитвала истински хубава боза - сладко-кисела, резлива, плътна и свежа. Убедена съм, че тази, която се продава по магазините не е приготвена с просо и захар - най-вероятно е от пшенично брашно и подсладител. Бозата менте се лее изобилно навсякъде. РозАво-бозаво ежедневие, уж захаросано, а неприятно сладни. Няма как да ни е сладко - ролята на бозата е на глазура на хапчето, прикрива с тънък слой горчилката - и хоп, така уж по-лесно преглъщаш горчивия хап ден след ден. Вече никой не се старае да ти направи и продаде качествена боза. Някой ден ще опитам да си направя домашна боза, само с брашното от просо не знам как ще се сдобия.
Думата ми е за халвата. По Сирница попаднах на една интересна халва - лятна халва с плодове. Беше приятна на вкус и допадна на фамилията. Кутията затрих и не можах да се консултирам какво точно съдържа, но запомних основното - грис, мазнина, тахан и плодове - 16 %. Дюли, смокини, кайсии. Реших, че трябва да опитам в домашни условия как ще ми се получи. Купих грис, сушени смокини и стафиди. Потърсих  рецепта и открих няколко грис-халви с плодове. Не съдържаха тахан, затова и не рискувах със своеволно добавяне.

Ето рецептата от блога на Zi4e, към която се придържах - грис-халва със сушени плодове и ядки

Получи се много приятна на вкус, а за формата реших да използвам опаковки от маслени бисквити. Този момент най-ми допадна, защото ми напомни за играта с пясък по плажа - пълниш с пясък кофичката или друга някоя морска формичка - за децата вече имаше всякакви и купувах с голямо желание, потупваш и притискаш с дървена шпатула,  преседява известно време да поизстине и обръщаш в суха чиния. Така, че ако ви се намират някакви  формички за пясък също ще се получи интересно, аз просто нямах под ръка, затова се задоволих с пластмасови бисквитени форми и ето резултата...




Седем хубави парчета грис-халва със смокини, орехови ядки и стафиди.
                                     
                                     

В захарния сироп добавих пръчка канела, три карамфилчета и ванилена захар за аромат.




За Сирница приготвих една надиплена баница по чисто нова за мен рецепта - тук


Получи се чудесно и лесно, втори път я правих и пак ще я правя.


Освен това пробвах тутманик по опростена рецепта, която си нагодих оттук-оттам. Тутманици бол:)

                                       


Мисля, че в случая на буквален прочит няма нищо лошо в практиката халваджията за бозаджията. Ние сме натоварили фразата с негативно звучене. Ширпотребата и е скроила този номер. Приказката е стара, от времето когато бозата се е носила в гюмове от истински бозаджия и децата са тичали с кани да купят прясна боза- това съм го чела, нямам спомени от онова време по обективни причини. Дори не помня машините за боза в сладкарниците, съпругът ми ги е споменавал ...Бих прибавила само още няколко в този дух - ракиджията за краставичаря, баничаря за млекаря, обущаря за шивача... само да се чуват добри думи и да се предлага качествена стока. Не че не можем да си правим почти всичко...Виж с яйцата ще се затрудня - в последно време е много актуално да се пише за яйца, яйцата поскъпват, стават все по-ценни, някъде ги писаха дори "златни", а аз правя обиколки по пазара в търсене на по-евтинички такива, защото не ми е възможно все пак снасянето.

Благодаря на Мони за наградите, които ми предаде и не ме забрави, въпреки, че изоставих това място за доста време. Благодаря на всички, надникнали тук през зимното ми отсъствие - желая ви пролетни мисли, красиви пролетни мигове и пролетно настроение. 


            

17 коментара:

  1. Мартичка и аз надниквах от време навреме, да не би да съм изпуснала нещо ... позагуби се, но има доказателства, при мен оставяше по някое поздравче, за което и аз благодаря :)
    А като гледам си наблегнала на вкусотиите! Грис халвата отдавна и се каня, много обичам, а не съм правила никога! Но щастливата кокошка ми обра точките :)))
    Сърдечни поздрави и прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, Евчик. И аз бях впечатлена от тази пияна кокошка, която наскоро поднесе свекърва ми.

    С грис-халвата реших да се похваля, тъй като наистина ми се получи вкусна, изчезна на мига и пак правих за осми март.

    Поздрави на теб и принцесите!

    ОтговорИзтриване
  3. Ей ама сякаш си знаела,че съм хвърлила око на гриса.От известно време му се чудя и каня :)
    Хубав пост,но ми дойде много информацията и предложените неща,та ще се върна да ги видя едно по едно:))
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Радвам се, че отново пишеш тук, Марта, липсваше ми -
    освен вкусни и апетитни идеи, умението да редиш и разказваш сладкодумно...
    Обичам грис-халва и спомената комбинация ме впечатли.
    Благодаря за удоволствието,
    сърдечни поздрави и вдъхновени Мартенски дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. кайти - за първи път пробвах, от любопитство как ще стане

    Извинявам се за многотията, като гледам назад все съм така, събера, събера снимки и рецепти, та разтоваря ;))

    ОтговорИзтриване
  6. di_ani - здравей, Диана! И аз се радвам да те "видя", при теб редовно влизам да си сверя кухненския часовник и да радвам окото си.
    Грис-халвата е идеален десерт за постите. Ти имаш цели серии постни ястия - много са ми полезни предложенията!
    Ти си точния човек да се допитам - ако имаш опит с правенето на боза да ми разкриеш тайната.

    Сърдечни поздрави и от мен!:)

    ОтговорИзтриване
  7. Дора-Марта, направила си пак невероятни чудесии, ммм! :))) Съвсем бях забравила за грис-халвата и като видях тук твоя шедьовър, си спомних, че и майка ми правеше навремето (съвсем обикновена, с форма на лъжица) и я обожавах! Един-два пъти ни е правила и домашна боза - та ще я питам как е било - стига да помни или да пази рецептата. Наистина сега няма истинска боза. Като малка живеех на една уличка току до Пиротска - тогава Жданов - и от там си купувахме наливна от една сладкарница, беше невероятна! Боза не знам дали ще успея да направя, но грис-халвата си я слагам в списъка на "сладките изкушения", които ще сътворявам! Поздрави и успешна, сладка седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Ей, марта, добре си се завърнала! А как обичам грис-халва, ако знаеш....пооблизах се рано-рано!
    Спорна седмица и много усмивки!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  9. Magicktarot – Соня Петрова - гледах да не прекалявам, а пак съм претрупала публикацията. Толкова други неща пробвах и снимах, но така и не се наканих да покажа. Питай, ще ми е интересно да науча!
    Успешна и за теб новата седмица, дано е по предпролетна!

    ОтговорИзтриване
  10. пепеляшка - привет, Мария! Радвам се да те зърна:)

    И за теб - чудесна седмица:)

    ОтговорИзтриване
  11. Тутманика и грис халвата ми обират овациите от раз,Марта!
    С пожелание за хубаво,пролетно настроение!Иде с8лънце и топло,идееее!

    ОтговорИзтриване
  12. Привет, Елексир! Благодаря ти!
    Днес е слънчево, но доста ветровито.

    Скоро да се поздравим с истинска пролет!)

    ОтговорИзтриване
  13. Марта, здравей:)))Грис халвата, баницата и тутманика си ги харесах много - креативно с тези формички за халавата! Много настроение тази седмица, още повече започна затопляне от днес, което е мотивиращо на фона на студа до тук:)))

    ОтговорИзтриване
  14. Zvetanka Shahanska - радвам се, че одобряваш, Цвете

    (сега ми е зюмбюлено настроението, не ми беше замирисвал до днес зюмбюлът:)

    ОтговорИзтриване
  15. Марта, нямаше те известно време...
    Липсваше... очаквах хубави стихове и домашни рецепти по-рано;)
    Радвам се да те видя!

    ОтговорИзтриване
  16. Зеленичко мъхче, и аз се радвам!
    Tи си Марта! Разкрих те! Близко до себе си чувствам това име, затова и си го избрах за литературно такова;)

    Да си жива и здрава!

    ОтговорИзтриване
  17. Определено си харесах грис-халвата :) Надявам се скоро пак да ни отделиш време и зарадваш с нещо интересно :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване