сряда, 17 август 2011 г.

Звезди, кехлибар и стъкло

Освен това - пълнолуние, Мъглижки манастир и пъпешова салата
Еклектично начевам да видим какво ще излезе. Каня се от седмица да седна и да понапиша за последните приключения в август, имам някакви проблеми със сайта, честичко се губи връзката и обикновено не успявам да се обадя и да оставя думички там където искам. Жалко.

Персеидите чаках да видя, но луната почти ме отказа - изгря такава голяма и бяла, все едно книжен фенер окачи небето та да не се наблюдава добре преминаването на потока, обаче след полунощ - хохо, луната се врътна и на изток като се разстла едно тъъъмно кадифе, като заблещукаха едни скъпоценности в гънките му - прекрасно просто. Инсталирах се на терасата и се вторачих, като изобщо не мигах, колкото и да мигаха хипнотизиращо звездичките насреща ми. Ставаха все повече, изглеждаха все по-примамливо, все по-близо - магия. И видях! Да - първо видях как пада един метеорит на гърба на планината - хоп, забучи и една диамантена карфица в хребета - ихааааа! И после видях още един да прави светла парабола и реших, че трябва да дочакам трети, този път на северния прозорец (ей, много му се радвам на този прозорец, откак живея тук беше скрит зад секция, това лято правим ремонт и го отворихме и сега не можем да се нависим на него). Та от новия северен прозорец хванах падането на още два летящи къса и вече бях напълно удовлетворена. Почти самодоволна! Четири звездни златни рибки все едно хванах, ако погледна на това висене като на своеобразен небесен рибарлък - а звездите, разбира се, така или иначе обратно в небето. Това беше в нощта срещу събота.


тук не си личи колко голяаама изгря на 14-и вечерта тази бледа августовска луна


                                           
тук съм хванала изгрева на 15-и, беше великолепно червено слънце, изглеждаше като великденско яйце и тъй като за мен са свързани нещата - Богородица, слънцето, живота, една червена нишка, която нося невидимо, си мислех колко простичко е устроен света и колко малко ни трябва, за да сме щастливи, винаги ще сме деца на небето, има кой да се грижи - това е много успокоително да го знам


                                          
отидохме до Мъглиж, манастирът е "Св Николай", високо над градчето                                            
                                           
                                           
                                има аязмо и прохладна водичка, да разквасиш уста - денят си личеше от червения изгрев колко ще бъде горещ и беше - пламенен!


                                              
прохладно и тихо беше в манастирския двор, този покой е мир, това си мислех - мир за думата "смирение" покой - за "успение"...мир, сън, покой
                                            
спокойствие, тишина, зеленина, дървета, светлина


Човек има нужда малко да спре, да се изчака, това място е много подходящо, денят също.


Сега да премина по същество. Ообичам синьо сирене, ообичам и пъпеш, преди време една Алиса ми показа връзката между тези двете, а наскоро научих, че синьото сирене си върви с мед, та как да не направя една такава ексцентрична салата като ми се намират и трите компонента под ръка...


Сама си я направих, сама си я ядох, няма други толкова големи експериментатори у дома...а винцето беше кехлибарено, в едно старо, нарисувано със сини рози шише - за да подсили синьото сирене, което беше най-малко


                                     
Наздраве за звездите на август, дните и нощите, които предстоят! Още има пъпеши и дини - още се намира лято!  Богата работа! Да се наслаждаваме!

19 коментара:

 1. Наздраве,Мартичка,нищо че ти е малко сиренцето,аз си боцвам и си пийвам заедно стеб от кехлибареното винце,от хубавото шишенце и се наслаждавам на красивите цветове на залеза и красивата луна!
  Прегръдки:)))

  ОтговорИзтриване
 2. Много красиво рисуваш с думи ...
  Неекспериментиращите у вас могат само да съжаляват за салатата. ;)

  ОтговорИзтриване
 3. Прекрасно! На 2760м Луната изобщо не ни даде шанс да видим звезди и звездопади. Сами си бяхме звезди ние :)

  ОтговорИзтриване
 4. Много хубаво е това, което ни разказваш. Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 5. Zvetanka Shahanska - наздраве за август!


  КАТЕРИНА - наздраве!


  Точка, нямам нищо против, така има повече за мен и тъй като салатите са най-любимата ми храна, особено през лятото, браня си ги ревностно, дори да не са толкова ексцентрични;):)


  Lucy - при вас сигурно луната е била още по- огромна и е прикрила звездопада и ви е лишила от звездобер:) сега ще проверя дали си пуснала повече снимки и инфо;)


  Любара - здравей! Знам,че цениш хубавите, истински неща в този живот :)

  ОтговорИзтриване
 6. Мартичка ... какво друго да кажа освен Красота :) Благодаря ти и наздраве :) Поздрави и хубав остатък от Август ... никак не ми се ще да изпращам лятото :)

  ОтговорИзтриване
 7. Ееех, Дора-Марта Персеидова, знаеш ти как да се наслаждаваш на живота! :) Благодаря ти за този живописно-пълнолунен-метеритно-пъпешово-еклектичен разказ!

  ОтговорИзтриване
 8. eva bor - понеделнишки привет! и за теб повече красоти,които така умело да ловиш и още бонбони из джобовете на август;)


  Magicktarot- уча се да живея,Соня-Меджик, ...живея, а не съществувам;))

  Благодаря ви,че поспряхте и разменихме усмивки!:)

  ОтговорИзтриване
 9. Чудесно ти се получава тая работа с думите:-)
  Доходи ми се към Мъглиж ( не съм минавала оттам)
  А салатката е доста експериментаторска, бих я опитала!
  Хубав август!

  ОтговорИзтриване
 10. Very beautful pictures of the nature and sunset;)

  ОтговорИзтриване
 11. Мартичке, така добре боравиш с думите! Към Мъглиж не съм ходила, следоватлено е крайно време да поправя тази грешка. Аз обичам салатки от този тип, така че я опитвам, пийвам с теб винце от таз красива бутилчица и се наслаждаваме на залеза и красивата природа!
  Наздраве!:-)))

  ОтговорИзтриване
 12. Мъх - хубаво е, малко е стръмничък пътя нагоре, но си струва.
  Добър да е септември!  Dzoli - thanks  Moni - поздрави и хубав септември!  Zvetanka Shahanska - нямам нищо против есента, уморява ме лятото, есента ми е някак по-удобна напоследък, по ми отива;)

  само да е мека и гальовна!

  ОтговорИзтриване
 13. Много харесвам написаното от теб, Марта -
  стойностно, поетично и красиво.
  С нетърпение очаквам септемврийското ти вдъхновение.Сърдечни поздрави и усмивки, Диана

  ОтговорИзтриване
 14. di_ani - тази сутрин посетих красивите ти септемврийски странички и още ми е приятно смокиново, пъпешово, ароматно и лятно:)

  Нещо поизоставих този блог, трябва да се коригирам, поне септември да отразя ;)

  ОтговорИзтриване
 15. Каква си сладкодумница, Марта!
  На един дъх прочетох! Много красота си събрала в думичките и почти реално можах да я усетя.
  Благодаря ти!

  ОтговорИзтриване
 16. Марта, много е приятно тук при теб. Цари едно такова приятно спокойствие... въпреки динамиката на интересните неща, които споделяш с нас.

  ОтговорИзтриване
 17. Всичко тук е вкусно,нежно и разтапящо...пристрастяващо дори:)

  ОтговорИзтриване