На седемнайс'ти сутринта беше първото същинско есенно утро. После денят се поправи и превключи на летен режим, но даде да се разбере, че есента убедително е наоколо. Твърде тук вече, за да се връща или отива където и да е другаде...
На разсъмване мъглата струеше от пазвите на планината и обвиваше пейзажа...Усещаше се настойчив хлад, тази сутрин също.
Доста от дърветата са пожълтели и обичайните ми градски пътеки са посипани с есенни листа. Кестените боледуват за поредна година и цяло лято листата им са като прокажени, но на кестенчетата нищо им няма - събрах си първите няколко - гладки и лъскави - като гладки коси и ласкав поглед едновременно. Косите и погледа на есента.
Покрай разходките, пътуванията, изпращането на лятото с лястовиците, започването на новата учебна година, работата си върви - вече втори месец берем грозде - тази година малко закъсня и започнахме бялото в началото на август, неусетно настъпи и времето на кабернето, което благодарение на златния септември направи една завидна захарност. Без опасност за диабет, но с голяма надежда виното да е мноого добро.
Нямам снимки от този гроздобер, но е не по-лошо от това - дори по-добро...
та и виното, което тепърва ври, наричам да е поне толкова плътно и богато на вкус и топлина
Вихря се из кухнята тези три дни - получих готварски пристъп - и колкото и да бях уморена в събота след голямото слънце, правих лазаня. Стана донякъде, като за първи път съм доволна - изяде се.
В неделя бяхме на картофени кюфтета след изнурителния ден, дъщерята е голяма почитателка на картофа във всичките му варианти, а кюфтенцата от него са и най-голяма любимост. Така че запретнах се, омесих и поизпържих няколко. Обаче думата ми е за гювеча, който откривам наново през последните години. Изключително ястие. Неописуемо вкусен. Правя го не повече от четири-пет пъти в сезона , защото мъжката половина го хапва, но назлъ-назлъ. За да е по-убедителен за мъжете трябва да му се добавя месо, а го предпочитам в лекия вариант и вчера си угодихме с дъщерята. Набавих си един малък патладжан, двеста грама зелен фасул, още толкова бамя, две големи глави лук, две чушки - червена и зелена, един хубав морков, един среден домат и шест големи картофа. Всичкия този зеленчук се измива старателно - най-вече патладжана - след като е обелен и нарязан 20 минути кисне във вода, която се изхвърля и след това посолените парчета преседяват в цедка и отново се измиват хубаво. Налива се обилно олио в тенджерка и се запържва последователно - лука, моркова, чушките, зеления фасул, бамята, патладжана, картофите, прибавям универсална подправка от сушени зеленчуци и доливам топла водичка, така... да клокне и поклокочи...Прибавям домата и червения пипер накрая. Добре е след тази манипулация поуврелия вече гювеч да се премести в истински глинен съд (гювеч) и да се допече, това е почти задължително, ако готвим гювеча с месо. Но не и в нашия случай на бърз и лесен безмесен.
обичам го много, но винаги гледам да не прекаля и да остане за другия ден - тогава е два пъти по-вкусен - студен
Другото интересно и доста по-лесно ястие, печиво по-точно, е една баница от баят хляб. Затова и не само - о баят елна. За първи път я опитах в Русе при Руслина - и тя самата твърде обаятелна, в един отколешен февруари...Помня я като днес- толкова вкусна ми се стори. А как бързо стана! И това лято я правя няколко пъти - когато имам под ръка достатъчно сух хляб. Няколко филии от хляба -колкото повече толкова повече баница естествено - се начупват на късчета, или нарязват на хапки, както ви харесва. Подходяща тавичка се намазнява добре и хапките плътно се редят в нея. Разбиваме 2-3-4-5 яйца - според количеството хляб, с относително голяма бучка сирене и малко масло или олио, разпределяме равномерно сместа в натрошения хляб и заливаме всичко с прясно мляко. Печем внимателно, като не забравяме, че имаме такава обаятелна баница във фурната. Вчера аз за малко да забравя и да я лиша от чар...
Заесенява вече и печивата, а и пържените тестени закуски, все повече ще възвръщат територия. В неделя направих и от лангошите на Диани - получиха се и семейството ги одобри в цялост, което си е голяма победа.
Тепърва да ни побеждава есента
и ние, вече в зряло обожание,
да тръпнем в мразовитите утра
и да се радваме на цялото старание,
с което пред краката ни разстила
килимите си златни, на листа,
дарява слънцето и свидната си свила
и сипе кестен жар за зимата
На разсъмване мъглата струеше от пазвите на планината и обвиваше пейзажа...Усещаше се настойчив хлад, тази сутрин също.
Доста от дърветата са пожълтели и обичайните ми градски пътеки са посипани с есенни листа. Кестените боледуват за поредна година и цяло лято листата им са като прокажени, но на кестенчетата нищо им няма - събрах си първите няколко - гладки и лъскави - като гладки коси и ласкав поглед едновременно. Косите и погледа на есента.
Покрай разходките, пътуванията, изпращането на лятото с лястовиците, започването на новата учебна година, работата си върви - вече втори месец берем грозде - тази година малко закъсня и започнахме бялото в началото на август, неусетно настъпи и времето на кабернето, което благодарение на златния септември направи една завидна захарност. Без опасност за диабет, но с голяма надежда виното да е мноого добро.
Нямам снимки от този гроздобер, но е не по-лошо от това - дори по-добро...
та и виното, което тепърва ври, наричам да е поне толкова плътно и богато на вкус и топлина
Вихря се из кухнята тези три дни - получих готварски пристъп - и колкото и да бях уморена в събота след голямото слънце, правих лазаня. Стана донякъде, като за първи път съм доволна - изяде се.
В неделя бяхме на картофени кюфтета след изнурителния ден, дъщерята е голяма почитателка на картофа във всичките му варианти, а кюфтенцата от него са и най-голяма любимост. Така че запретнах се, омесих и поизпържих няколко. Обаче думата ми е за гювеча, който откривам наново през последните години. Изключително ястие. Неописуемо вкусен. Правя го не повече от четири-пет пъти в сезона , защото мъжката половина го хапва, но назлъ-назлъ. За да е по-убедителен за мъжете трябва да му се добавя месо, а го предпочитам в лекия вариант и вчера си угодихме с дъщерята. Набавих си един малък патладжан, двеста грама зелен фасул, още толкова бамя, две големи глави лук, две чушки - червена и зелена, един хубав морков, един среден домат и шест големи картофа. Всичкия този зеленчук се измива старателно - най-вече патладжана - след като е обелен и нарязан 20 минути кисне във вода, която се изхвърля и след това посолените парчета преседяват в цедка и отново се измиват хубаво. Налива се обилно олио в тенджерка и се запържва последователно - лука, моркова, чушките, зеления фасул, бамята, патладжана, картофите, прибавям универсална подправка от сушени зеленчуци и доливам топла водичка, така... да клокне и поклокочи...Прибавям домата и червения пипер накрая. Добре е след тази манипулация поуврелия вече гювеч да се премести в истински глинен съд (гювеч) и да се допече, това е почти задължително, ако готвим гювеча с месо. Но не и в нашия случай на бърз и лесен безмесен.
обичам го много, но винаги гледам да не прекаля и да остане за другия ден - тогава е два пъти по-вкусен - студен
Другото интересно и доста по-лесно ястие, печиво по-точно, е една баница от баят хляб. Затова и не само - о баят елна. За първи път я опитах в Русе при Руслина - и тя самата твърде обаятелна, в един отколешен февруари...Помня я като днес- толкова вкусна ми се стори. А как бързо стана! И това лято я правя няколко пъти - когато имам под ръка достатъчно сух хляб. Няколко филии от хляба -колкото повече толкова повече баница естествено - се начупват на късчета, или нарязват на хапки, както ви харесва. Подходяща тавичка се намазнява добре и хапките плътно се редят в нея. Разбиваме 2-3-4-5 яйца - според количеството хляб, с относително голяма бучка сирене и малко масло или олио, разпределяме равномерно сместа в натрошения хляб и заливаме всичко с прясно мляко. Печем внимателно, като не забравяме, че имаме такава обаятелна баница във фурната. Вчера аз за малко да забравя и да я лиша от чар...
Заесенява вече и печивата, а и пържените тестени закуски, все повече ще възвръщат територия. В неделя направих и от лангошите на Диани - получиха се и семейството ги одобри в цялост, което си е голяма победа.
Тепърва да ни побеждава есента
и ние, вече в зряло обожание,
да тръпнем в мразовитите утра
и да се радваме на цялото старание,
с което пред краката ни разстила
килимите си златни, на листа,
дарява слънцето и свидната си свила
и сипе кестен жар за зимата
Марта, завиждам за гроздобера - аз съм родена във винарски регион и по това време винаги имаше гроздобер, много мили спомени имам...а как обичам шира /този гроздовият сок дето е леко ферментирал..../! И колко манджички си спретнала покрай гроздобера- гювеча и у нас е фаворит, обичаме го много, но един огромен глинен гювеч на едно хапване отива...пък толлкова врътня, белене, миене , чистене, ама то такава е всичката работа по готвенето.
ОтговорИзтриванеЕ,сега си заложила виното, желая ти и мезето да подсигуриш и тогава- хей живот здравей, здравей!
С усмивка
Мария
Мария - Пепеляшка, какво романтично беше навремето, даа:))))
ОтговорИзтриванеАз още съм зашеметена от твоето ментено-розмаринено италианско представяне, със зяпнала уста - дето се казва ;) Надничам си пак и внимавам да не ми се завие свят от този кулинарен вихър!
Още имаш четворното ми възхищение от средата на лятото, а най-вече наградата ( както е прието да се казва тук), която учредих ( ;) провокирана най-вече от вас с Диани, Мира, Лети и Драго - ами със замах творите, и с усмивка
http://4.bp.blogspot.com/-5JNskNEeKEk/TiprCCzXz0I/AAAAAAAAAmA/34ZDOYAMX8Q/s1600/4717034664_d974739421.jpg
Много романтична публикация :)
ОтговорИзтриванеВърна ме в детството, когато и аз участвах в гроздобера на село. Доколкото може едно дете да участва ;)
В днешно време само си пийвам винце.
Обичам есента и много ми допада начинът, по който редиш, пишеш и изказваш мислите си, Марта.
ОтговорИзтриванеХаресах рецептите, гроздовия берекет и есените стихове, но няма да пропусна това:
"гладки и лъскави - като меки коси и ласкав поглед едновременно. Косите и погледа на есента"
Благодаря ти,
/и за доверието към лангошите, много се радвам, че сте ги харесали!/
поздрави и хубави празнични дни, Диана
Много харесах рецептата за баница - лесно, бързо и вкусно. Сигурно ще я пробвам. Целият пост е хубав, есенен, уютен и домашен. Благодаря, Марта, и прекрасна есенна вечер!
ОтговорИзтриванеellyganova, di_ani, Zvetanka Shahanska - желая ви прекрасна есен!
ОтговорИзтриванеЕли, винцето тази година ще е пивко и гъсто, кабернето стигна захарност 27
Диани, благодаря за вглеждането в очите на есента!
Цветанка - чудесна и лесна е тази баница от баят хляб, пробвай:)
На гроздобер не съм била, но ми се доходи....
ОтговорИзтриванеИ ми се дояде;-)... пишеш красиво.
Финалът на поста ти е... просто чудесен!
Пожелавам ти есента да изпъстри с красиви цветове ежедневието ти:-)
Eсента е божествена!
ОтговорИзтриванеИ добре, че е тя! И добре, че
септември се извъди такъв,
на разсъмване златен тръсва руса глава,
не септември - Есенин! -
вдъхновен степен лъв...
опитах се да си припомня нещо от минала златна есен
благодаря ти, мъх, красива и щедра есен ти желая!
Мартичка много красиво и ми стана едно такова носталгично ... обичам есента и макар да не ми се изпращаше лятото вече се радвам на есенните дарове :)
ОтговорИзтриванеКрасива есен и много усмивки Марта!
Днес вече е истински есенен ден и една особена есенна тъга витае във въздуха
ОтговорИзтриванеИ на теб красива есен,Ева! Усмихната да си!
Само ти можеш да пишеш за кухня и гозби и да звучи обаятелно!Не усетих кога дочетох:) Беше хубаво,благодаря :)Тръгвам си с усмивка и с една рецепта-онази, обаятелната:) Ще я пробвам още утре!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за отношението, Лара:) Мислех си за обаятелната баница, че ако запържа хапките в мазнината и после добавя останалата смес - яйца, сирене, мляко - може да се получи още по- обаятелно-блажна-важна, не съм опитвала де:)
ОтговорИзтриванеПиши как се е получила
Поздрави!
Хубава вечер, Марта, и успешна нова есенна седмица:)))
ОтговорИзтриванеСловесна и кулинарна поезия - любимата ми комбинация)
ОтговорИзтриванеИ ми домъчня - Русе не е същият без Руслина в него.
ufffika - хубави спомени от една много тежка година
ОтговорИзтриванедобре е, че хубавото се помни и баницата остава ;)
а Руслина, където и да е, ще придава обаятелност на мястото:)
Обичам гювеч, днес го правих - много е вкусно с пресните зеленчуци, но аз ги нарязвам - и в тава във фурната:)))Лека вечер, Марта!
ОтговорИзтриванеZvetanka Shahanska -да, бях при теб и видях, изглежда много пъстър и вероятно е чуден!
ОтговорИзтриване