петък, 11 ноември 2011 г.

Маслена питка със сирене, сладкиш с круши, тиквеник, предизвикателство и награди

Толкова неща опитах през изтеклия месец, че се чудя откъде да започна. Отзад - напред ще ми прилича. Първо - благодаря на Ева и Цветанка за предизвикателството, което ми отправиха и с което така ме затрудниха.

           

Седем важни неща за мен. Хубаво число е седем, сред любимите ми. Мисля, че е любимо на мноого хора. Днес пък датата е 11.11.2011, oще не е станало 11 часа, но скоро. Друго любимо мое число - както и на повечето от нас, предполагам. Като бях по-малка любима ми беше четворката. Защото името ми има четири букви. Кръстили са ме Дора. "4-4 мое щастие", повтарях си.  Открай време околните твърдят, че съм щастливка. Дори в училище една съученичка по зададена тема "Най-щастливия човек, когото познавате" беше посочила мен. Тогава ми беше чудно. Щастлива? Аз? Сега вече се приемам и вярвам в това. Значи първо - старая се да съм щастлив човек. Осъзнала съм, че човекът движи своята вселена, дирижира света си и избирам да съм щастлива. Много се усмихвам, също много плача...Сега се сетих, че имам стихотворение, което мога да посоча като отговор на предизвикателството. Само да напиша (от първо до трето!), че през последните пет години преоткрих колко е важно семейството, това да сме заедно и да споделяме радости и трудности. Децата са най-важни за мен, посветила съм се на тях откакто са родени. Те са ми голямата любов. Другата ми любов е морето(4-5-6-7), Бургас, където съм израснала, но за съжаление вече не живея, и поезията. Книгите, рисуването, музиката... Е, имам още много слабости и увлечения, готвенето също, особено през последните години, снимането...но все пак в седем точки е ограничението, а аз вече излязох от рамките му. И сега стихотворението!

Казвам си честно - плача.
Също много се смея.
Спирам.  Потеглям. Не значи
животът че го умея.
Не значи, че мога твърдо
да бъда аз, утре.
Понякога се огъвам.
Понякога просто студ е.
Но имам една причина
да се обичам дотолкова,
че да не се размина
и да не питам колко.
Да се открия отново,
отново да си се случа.
Да си повярвам.
 Готова съм
отново да се науча.
Казвам си - има причини.
Даже една стига.
Слънце, което сутрин
в прозореца ми намига...


( защото изгревите също са ми от най-любимите неща, една професионална посрещачка на слънцето съм от доста време, както съм и вятърна любима, ухажвана от луди ветрове;)

         
                              

Какво ли не правих през последния месец. Пак отзад-напред, за да има някакъв ред. Опитах да мариновам зелени доматчета и гъби-кладница по рецептите на Пепеляшка. Доматчетата опитах току-що и са станали страхотни! Гъбите вчера пробвахме - мноого вкусни!. Благодаря, Мария!

Попаднаха ми круши - естествено вложих ги в маслен сладкиш с круши - само разбивам добре маргарин със захар и брашно за тестото, добавям малко бакпулвер, ванилия  и отгоре редя резенчета обелени круши. Получи се.



       
                

Друго, което правих в почивните дни, беше питка с три вида брашно - бяло, пълнозърнесто и ленено. Забърках закваска с брашно, прясно мляко, суха мая, зехтин, оцет, захар, сол. Домесих с бяло брашно, като прибавих една част пълнозърнесто и шепа ленено. Хубаво бухна, пак я премесих с малко масло и прибавих сирене. 


                             


Като голяма почитателка на тиквата приготвях два пъти десерти с тиква в  предходните десетина дни. Първият беше крем-карамел с тиква и орехи. В сряда правих класически тиквеник. Беше повече здравословен, отколкото вкусен, но най ме радва, че децата такъв го харесаха! Настъргах тиква, задуших леко с малко масло, прибавих канела, захар,  орехи и една шепа ленено семе.
След това - всеки знае - плънката равномерно в кората, завиваме и редим охлюв. Отгоре разпределих парченца масло и изпекох. Наръсих с пудра захар.


                              



Искам да благодаря на Мони за всички награди, които ми предаде. Да си жива и здрава и все с такива страхотни предложения да ни изкушаваш! 


                           
                                           
                                   
                                              
                                         
                                      
                                    


15.11.2011
Благодаря и на  Еликсир за последните три награди - двоен комплект за двойно старание! :)
                                   

19 коментара:

  1. Заблуждаваш, а!? :)))

    Стихотворението е убийствено страхотно, много живо! Аз си мисля, че ще гледам само ястия и рецепти, а то... :))) Съпреживях нещата - с две думи. Ако тръгна да коментирам всичко, което ме впечатли - няма да стигне мястото (и времето) ...

    Бъди все така щастлива, Дора-Марта!

    ОтговорИзтриване
  2. Така хубаво си го написала, Марта! Стихотворението е невероятно, както винаги, а щастието, щастието - ти успяваш да ме заразиш с него! То наистина е изкуство и ти го владееш, и ми даваш надежда, че може и аз да го изуча по-добре някой ден.
    Ти влагаш любов във всичко, което правиш - в стиховете си, в снимките си, в рисуваните си бутилки, в уловените изгреви, затова при теб винаги има толкова много одухотвореност и доброта, и щастие!
    Стеф

    ОтговорИзтриване
  3. Щастливка си ми ти, защото знаеш какво е важно за теб и какво те прави щастлива! Много ми хареса стихотворението! И кулинарните ти предложения изглеждат много апетитно :) Браво на теб, прегръдки Мартичка и чудни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Щастливи са положителните хора, ти очевидно си от тях. А какво преглъщане падна тук, ухх... :))

    ОтговорИзтриване
  5. Много интересен пост. Марта, толкова неща си приготвяла този месец! Прекрасни стихове! И един щастлив автор на всичко това:)Ех, как обичам да срещам щастливи хора! Лека и спокойна вечер:)))

    ОтговорИзтриване
  6. Честити награди,Марта!
    Много вкусен репортаж от трапезата ви,и благодаря за стихотворението,много ми хареса!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасно написано, Марта!
    Позитивно и зареждащо!
    А от трапезата ти ухае чудесно!
    Поздрави и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  8. Щастливка съм и аз, Дора/Марта,
    че мога да те чета и да считам, че те познавам /макар и само виртуално/.
    Честити награди,
    страхотно представяне и с чудесни рецепти - в твоя стил.
    Благодаря,
    сърдечни поздрави, щастливи и вдъхновящи есенни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасна Марта, за трети път се опитвам да оставя коментар, напоследък интернет не ме обича особено:)
    Страхотно хубаво си го написала! Ти правиш всичко с толкова много любов - и писането, и снимките, и уникалните бутилки, и улавянето на изгреви - че тази любов стига до нас твоите последователи и ни заразява с щастие! Така, че ние - твоите последователи сме всъщност последователи на изкуството на щастието!
    Не се променяй, пази го все така в сърцето си!
    Стеф

    ОтговорИзтриване
  10. Magicktarot – Соня Петрова - привет, Магична Соня,
    по-скоро будалосвам се;))



    eva bor - и ти така, Евчик:) Съботата излезе доста по-мека отколкото окачвах, желая ти добра неделя!


    Gwendoline - нищо не е това, напоследък съм се отдала на готвене и обикалям пазара всеки ден в търсене на интересни и последни зеленчуци и плодове...нещо прекалих с пълнените чушки и камби, поднасях до втръсване, правих разни сосове, но нямам доказателствен материал...
    постите са на прага, все се опитвам да ги прокарам у дома, на половина успявам:)

    Zvetanka Shahanska - не се пестя, особено като се застуди в кухнята се въртя:)


    Еликсир - привет! Благодаря ти!


    Dani - здравей! Благодаря, и на теб хубава почивка!


    di_ani - ти си шастливка, защото правиш околните щастливи с несравнимите си специалитети. Сега надничах при теб и пак ме сащиса с тази прекрасна пита - голяма майсторица си, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  11. Стеф - добра ми лельо Стефи:) (Имам в архивите една луда леля от петък - написала съм си я вероятно защото ми липсва такова торнадо наоколо:)
    Вярно е, че правя нещо само ако ми се прави. Тогава ми се получават нещата. Ето сега не съм рисувала от седмици - ами не ми се рисува, а пък ми се готви и два часа си играх да приготвя гювеча по селски на Мони, дано излезе нещо. Мисля си, че това е тайната - да не си противоречиш особено и да слушаш сърцето си. А аз съм си противоречива по природа, типичен близнак, голяма борба съм водила и водя да подредя хаоса си малко от малко да се сложа в ред.
    А се променям само на повърхността, то комай с всички ни е така. Дори ми се ще да съм малко по-коравосърдечна, да се правя на важна, защото такава никой не ме уважава. Сама като не се вземам насериозно кой ли ще ме вземе - така е:)

    ОтговорИзтриване
  12. Мила Мартичке, обичам много да надзъртам в блогчето ти, днес разбрах, какво като магнит ме привлича допълнително.:-)) Приличаме си по позитивността. Аз също обичам много да се усмихвам, обичам доброто, винаги търся позитивното. Понякога много плача, защото си въобразявам, че повечето хора би трябвало да ми отвръщат със същото, но....
    Нека да не се отдалечавам и да не променям позитивизма.
    Поредният пост, в който всичко ми харесва: и духа му, и стила му, и кулинарните предложения и не на последно място - стихотворението! Чудесно е всичко, Мартичке!
    Благодаря за удоволствието да те "познавам", макар и само виртуално!
    Най-сърдечни поздрави и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Moni- Здравей, Мони! Радвам се, че се намираш тук, позитивните хора са ми близки повече от роднини:)
    И аз така благодаря за възможността да надниквам и те опознавам малко по малко:) Пожелавам ти повече смях, отколкото сълзи. Слънчево да е в теб!

    ОтговорИзтриване
  14. Много, ама много те бива! Като че ли всичко ти се получава с лекота:-) Така ли е?
    Прекрасни стихове!

    ОтговорИзтриване
  15. Я виж ти, Дора значи :) Ама да знаеш, че и Марта ти отива много.
    Това се казва публикация - толкова наситена с емоции, съдържание, цвят и аромат и то събрани на малко място :)
    Поздрави и пожелание за още повече слънце и усмивки в душата!

    ОтговорИзтриване
  16. Мъх, така казват:) Инак съм пълен безпорядък - като в кухнята на магьосника;))

    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  17. Lety - Дора е рожденото ми име, не съм участвала в избирането му, а Марта си го подбрах преди осем години (за артистичен псевдоним един вид;)по темперамент и цвят - затова ми ходи:)

    Благодаря ти, усмихнати поздрави и благопожелания за теб!

    ОтговорИзтриване
  18. Приятен блог,сродна зодия-приятно ми беше да се разходя тук...
    Хубав неделен ден-поздрави!

    ОтговорИзтриване
  19. Живка, здравей, сродна по зодия :)

    Добра седмица!

    ОтговорИзтриване