сряда, 23 ноември 2011 г.

Ноември с рожденици, постни импровизации и ликьорени композиции

Ноември е най-рождения месец в моята фамилия, в смисъл - месецът в който са родени най-много от моите близки хора, първите ми роднини. Три от приятелките, с които ме е свързал животът през годините, също се оказват ноемврийчета и до една скорпиончета. Винаги сме празнували ноември - започва се с рождения ден на брат ми, следва свекърва ми и после като се сгъстят, в една седмица - сестра ми, сина ми и мама. Тази седмица на ноември, в която сме, е най-празнична, кажи речи през ден - рожденик. Нещо като делник - рожден ден - рожден ден - делник - рожден ден...Как да не ми е на сърце ноември при това стечение на празнични дни. На сърце ми е, и сърцето ми е негово. Поводи за маса и наздравици колкото искаш, семейството си е открай време с отношение към вината и другите питиета, които се поемат със салати и мезета, а понякога и на мен ми се приисква да участвам. Малко. От години мъжът ми прави вино, с което есенно време свекърът залага пелин с 40 билки и плодове - комбинация, която се пази в тайна, но питието, което се получава е вълшебно, силно и ароматно. Аз пелин не умея да правя. Хубаво питие е, често го сравняват с вермут, но не е съвсем така.  Вкусът е цветен, сладко-горчив, ароматът силен, ефектът - сгряващ. Да не остана назад понякога правя ликьор. Поне преди десет години открих рецептата в една готварска книжка. Видя ми се лесна, запомних я наизуст и имам няколко такива ликьорени опита за това време.
Нужни са - портокал, 44 зърна кафе, 44 бучки захар (кафява), подходящ стъклен съд и търпение 44 дневно. Портокала се пробива равномерно с върха на ножа и в разрезите се слагат зърната кафе - получава се нещо като шпикован портокал, добавя се захарта, долива се литър високоградусов алкохол, 50-ина градуса, но предполагам, че ще стане и с по-слаб, хубаво е да е светъл на цвят, прозрачен като вода и без мирис, ако може, за да получи естествено оцветяване и аромат от кафето и портокала. Тази година удвоих дозата и прибавих един лимон за разкош. Да видим как ще прозвучи композицията след шест седмици:)

                                 

                                добре е алкохолът да покрива плода и съда да се държи на тъмно


                            обаче не искат да стоят на дъното и леко са изплували




Преди този ликьор обаче направих още един - домашен бейлис. Рецептата видях на три места и я сведох до най-опростения вариант. Сметана, кондензирано мляко и отлежал алкохол. Удвоих съставките дадени в рецептата. Сега имам една голяма есенна бутилка сметанов ликьор.
                                     
                                     
                                 сигурно ще го прелея в по-малки и удобни стъкла




От години се опитвам да убедя останалата част от семейството колко е полезен постът и колко е важно да се спазват тези дни. Заради нас самите. Мъжете в къщи не обичат зелени манджи и зарзаватлии ястия, хапват, ако към тях има мръвка. Така че не ми е лесно и отчитам като голям успех, че вече десети ден не съм купила и един котлет. Нито колбас, нито кюфтенце. Никаква мръвка. Кулинарните блогове и форуми са ми в голяма помощ за приготвянето на менюто в последно време. Благодаря на Диани за нейните специални постни постове. Много са полезни. Препоръчвам една арабска рецепта за леща и ориз с пържен лук - много вкусно става. Тази седмица пробвах рецепта грах с картофи, на която попаднах преди два дни и приготвих точно по указанието, с кимион. Ново за мен и неочаквано сполучливо съчетание. Не спазваме всички ограничения, не съм изключила съвсем яйцата и млякото, но намаляваме и тяхната употреба.
                                         
                                     








Синът ми е роден на 24-и ноември преди 15 години. Роден е в неделя по обяд след като се установи, че е прекалено голям и при всичките ми усилия няма да се появи естествено, бях оперирана по спешност - благодарна съм, че всичко се разви по най-бързия и добър за нас начин. Благодарна съм, че има и добри лекари - случвало се е да имам работа с болници и лекари единствено при ражданията на децата и двата пъти попадам на хора. Човеци. Без да плащам, без екипи, без ходатайство. Както трябва да е. Може би затова вярата ми в доброто в човека се е съхранила. Надявам се Ваньо да си има късмет цял живот и да успява, да устоява и да е дълъг пътят му, да е неговият, верният, този който сам ще си избере, този, който избере него.




                                        








                     
              

19 коментара:

  1. Еее, колко рожденици, колко празници! Живи и здрави да са, весела да ви е къщата! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Марти, първо да поздравя всичките ти близки хора, родени през ноември. Живи и здрави! Синът ти да има късмет, да е щастлив и много здрав:)
    Много ме впечатли начинът на приготвяне на ликьора. Предполагам, че става ароматен и вкусен!
    И успешни пости. Ако не друго, поне организмът се пречиства! Лека вечер и щастлив утрешен ден!!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Gwendoline - много! Благодаря ти и да ти се връща! Пълна и весела къща!


    Zvetanka Shahanska - Благодаря, Цвете! Здрава да си и всичко, с което се захванеш, да ти се получава!

    ОтговорИзтриване
  4. Честити рожденици и празници, Дора!
    Моите благопожелания към всички ви -
    здраве и късмет, успехи и сбъднати мечти, много щастие и поводи за радост!
    Харесва ми пожеланието към сина ти,
    да е дълъг пътят му - негов, верен и успешен - присъединявам се и аз!
    Очарована съм от предложенията ти, явно кулинарното майсторство ви е още едно семейно богатство.
    Стана дълго,но от сърце -
    топла прегръдка, хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Живи и здрави да са рождениците :)
    Успех в поста и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасен е твоят месец Ноември! Да се живи и здрави всичките ти рожденици! Честит рожден ден и на сина ти днес! Много, много късмет и щастие му пожелавам, да открие хармония и безкрайна любов!
    Хубав, чуден ден, Марта!

    ОтговорИзтриване
  7. di_ani - Благодаря сърдечно за чудесните поздрави и добрите думи, Диана! Прегръдка и чудесен да е твоят ден!


    Maria - благодаря! Леки пости и успешен ден и за теб!



    Стеф - колкото и недружелюбен да е днес денят, навъсен и сив, пак ще си го оцветим:) Прекрасен да е всеки твой ден! Благодаря ти за пожеланията от сърце!

    ОтговорИзтриване
  8. Марта, Да са ти живи и здрави накуп всичките рожденици!Само радости да ти носят!
    Една глътка ликьорче си пийвам за тяхно и твое здраве!
    Мария-Пепеляшка

    ОтговорИзтриване
  9. Марта,
    в началото като започна да изброяваш, се сетих за "Опасен чар"- "роднина-милиционер-роднина-милиционер";-))).
    Честити да са празниците на всичките ти близки хора- главно на момчето- 15 години са си доста солидна възраст, а в същото време доста чуплива;-) Пожелавам на момчето ти много здраве и да умее да избира най-добрия път в живота всеки път, когато застане на кръстопът:-)


    Възхищавам се как успяваш да направиш от всички по малко, за да създадеш своето ястие:-)

    ОтговорИзтриване
  10. Ооо Мартичка, ама то този месец наистина много специален за теб :) Да са ти живи и здрави всички рожденници, а на сина ти пожелавам да е с много късмет роден, талантлив и упорит и винаги да успява във всичко, което пожелае!
    Прегръдки и весел празник!

    ОтговорИзтриване
  11. пепеляшка - Благодаря, Мария! Да ти се връщат добрите пожелания! Чин-чин!



    Мъх - ами това ми беше препратката с намигване ;) Благодаря ти! Аз не мога да не импровизирам, никак не ме бива да се придържам съвсем точно до указанията, не умея също да си служа с мерки и теглилки :)



    eva bor - такъв е - един тъй празничен ноември. Благодаря ти, Евчик! Прегръдки и за теб!

    ОтговорИзтриване
  12. Марта,първо да честитя на детето ти рождения ден и да му пожелая всички мечти,които къташ в сърцето си за него,да му се сбъднат!Защото майките таят най-големи мечти и надежди за рожбите си!Попътен вятър и късмет в живота му!
    А това,че ноември ви е много празничен много прилича на нашия декември обаче,когато имаме 5 рожденика и ние+Коледа и Нова година.
    Ястието грах и картофи ми е много любимо,често приготвям и аз.
    А с питките си се справила блестящо!Комплименти!

    Хубави почивни дни ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  13. Еликсир - благодаря! Да ти се връщат добрите думи и мисли!
    Вашият декември ще е още по-празничен! Весело сърце ти желая!

    Бяха чудесни почивните дни:)
    Светла и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Марти сега видях в профила ти, че сме една зодия:))))Хубав ден, съзодийниче, Марти!!!!

    ОтговорИзтриване
  15. Много на патерици - да са ти живи и здрави рожденниците! :)
    Не знам защо чак сега виждам този пост като нов. Мама и големият ми син също са скорпиончета, но в повечето моменти - от белите, не от черните и проклетите. :D
    А раждането на малкия напомня това на твоя син. Имали ли са късмет, ние покрай тях - също. Хубаво е, че спомените поизтриват лошото и болката от тези моменти и ни оставят радостта, че децата ги има, здрави са и са станали вече почти мъже. :)

    ОтговорИзтриване
  16. Zvetanka Shahanska - Цвети, близнак и още как!:)) Добър да е твоят декември!

    ОтговорИзтриване
  17. Точка - привет на основателката на темерутския клуб:)) Мен не ме бива за член на каквото и да е , блуждая като един свободен електрон, мартерон даже;))

    Благодаря ти за поздравите и пожеланията - да ти се връщат и да са ти здрави скорпиончетата. У нас само брат ми и свеки са такива - голяма разлика констатирам, брат ми е душа човек, все усмихнат - това сигурно ни е семейна черта:))

    ОтговорИзтриване
  18. Marti, благодаря за пожеланието, нека и твоят декември е хубав и изпълнен с прекрасно настроение!!!:)

    ОтговорИзтриване
  19. Ето че сега имаме и смърт през ноември. Стана година откак татко си отиде, сред рожденденния месец в семейството, съвсем ненадейно Раждане, смърт...каква разлика?..

    ОтговорИзтриване