Не знам дали сте забелязали ( всички, които месите и печете собственоръчно хляба си) как с течение на годините месенето се превръща в общуване. Тестото, което в началото на тези ви занимания ставаше твърдо, сбито, лепкаво, правеше всякакви въртели, но не и добър хляб и погачи, малко по малко, година след година все повече слуша ръцете ви. Все повече свиква с тях, все повече те свикват с него и месенето се превръща в една чудесна и лесна работа. Мога да го напишa след десетина години стаж и слугуване около домашните хлябове. Все по-бързо и все по-приятно се получава, все по-изпълнително и мекичко е тестото, все по-голямо удоволствие оформянето на хляба. И тъй като самото замесване вече не отнема толкова време, може спестените минути да се вложат в оформянето на един по-засукан хляб. Нарекох го "Версаче", защото ми напомня прословутия елемент от емблемата на небезизвестната марка.
този е от първите хлябове , които приготвих - приложих технологията на маймунския хляб в солен вариант - хляб с масло, изпечен в кексова форма.
След няколко успешни такива опита за "парче"хляб, пообогатих рецептата и направих милинка.
Последната ми вариация на този хляб е от март. Тогава реших парченцата тесто да ги завивам на охлюв, преди да ги пусна във формата. За по-специални случаи.
Искам да споделя една молитва и да си я запазя така, да се подсещам...
Молитва
Свободата е като хляба.
Всеки ден се замесва, изпича,
изяжда.
Свободата трябва
всеки ден да е прясна,
топла,
сладка,
достатъчна, за да я споделиш с други.
Не яжте огризки,
не яжте вчерашен хляб,
не яжте подарен хляб.
Сами си замесвайте
и изпичайте
хляба,
за да го имате,
за да не го просите.
Засяда на гърлото
вчерашния хляб,
подарения хляб.
Хляб наш насущний дай си го сам.
Радой Ралин
1967г
този е от първите хлябове , които приготвих - приложих технологията на маймунския хляб в солен вариант - хляб с масло, изпечен в кексова форма.
След няколко успешни такива опита за "парче"хляб, пообогатих рецептата и направих милинка.
Оформянето е същото, само топим парченцата тесто, освен в мазнина, в яйце и галета, между парченцата ръсим сиренце. Става си една голяма хрускава милинка с дупка в средата
Последната ми вариация на този хляб е от март. Тогава реших парченцата тесто да ги завивам на охлюв, преди да ги пусна във формата. За по-специални случаи.
Това е резултата. Единственият недостатък на този вариант е, че след обръщането на формата парченцата се разлепват на места, но това може да бъде избегнато с малко белтък за слепване на отделните сегменти.
Искам да споделя една молитва и да си я запазя така, да се подсещам...
Молитва
Свободата е като хляба.
Всеки ден се замесва, изпича,
изяжда.
Свободата трябва
всеки ден да е прясна,
топла,
сладка,
достатъчна, за да я споделиш с други.
Не яжте огризки,
не яжте вчерашен хляб,
не яжте подарен хляб.
Сами си замесвайте
и изпичайте
хляба,
за да го имате,
за да не го просите.
Засяда на гърлото
вчерашния хляб,
подарения хляб.
Хляб наш насущний дай си го сам.
Радой Ралин
1967г
Чета и си мисля ,че наистина е така с месенето ! Но не бих го написала толкова хубаво ! Винаги е : хляба преди всичко ! Благодаря ,Марта за емоцията ,която изпитвам с всяка твоя публикация !
ОтговорИзтриванеС поздрав ! Хубава вечер !
Благодаря ти, Ивана, за отношението! "Никой не е по-голям от хляба." Ние сме в подножието му, но и малко по-близо - като жрици в храм:)Хубава неделя!
ОтговорИзтриванеПрекрасно и изключително силно докосващо! А за вкуса, който усетих само от четенето и гледането - няма да говоря :))))
ОтговорИзтриванеДревна магия е месенето и творенето на Хляба. Преди време се интересувах от обредните хлябове и знаците, които жриците-жени слагат върху тях - фолклористите твърдят, че съвременните жрици са забравили символиката и "сбъдването", което предизвикват знаците върху хлябовете - и ги правят просто по предание и несъзнателно. Дори да е така, Традицията остава и продължава - също като паметта в ДНК и в кой знае още колко неща, неоткрити от науката засега, но носени от нас.
Привет, магична. И аз съм чела за знаците по обредните хлябове. Според мен всеки може да си направи знак, да вложи символ, послание, пожелание - по хлябовете най-често има стилизирано в кръст слънце ( приела съм кръста си като знак за слънце), птица, грозд, клас, спирала - неотдавна четох в блога при звездичка по-пространен материал -
ОтговорИзтриванеhttp://zvezdichka.blog.bg/hobi/2011/06/10/obredniia-hliab-sveshtenniia-hliab-na-bylgarina-chast-1.762890
Хлябът - милинка е много вкусен :) Молитвата ми хареса много! Поздрави, Марта! Успешна седмица и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеНаистина като Версаче! Мисля, че това, че се е разделил не е недостатък, тъкмо обратното. Дръпвам си едно парченце! А колкото до тестото, все повече се улавям, че ми доставя голямо удоволствие да работя с него/ дали за питка, хляб или друго/ и наистина се превръща в общуване, много правилно си го казала! С пожелания за прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеZvetanka Shahanska - да, става чудна милинка в старата кексова форма:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Цветанка! Хубава седмица и на теб!
Candy - напоследък се улавям какво удоволствие ми доставя, особено последната година - като терапия ми е. Благодаря! И твоята седмица да е усмихната и ведра! ( нищо, че ще вали пак като из ведро:)
Марта,чудесни са ти и трите хлебчета!Месенето наистина е много приятно занимание и от голям страх от провал се превръща в голяма краста да опиташ все нови и нови неща.
ОтговорИзтриванеУсмихната сряда! :)
Благодаря, Роси. По-трудоемък е последния вариант. Напоследък пека царевичен хляб с малко ленено брашно - става много хубав.
ОтговорИзтриванеОбичам да експериментирам:)
На теб усмихнати и цветни летни дни!
Умееш го, Марта...,
ОтговорИзтриванемного хубаво си успяла да пресъздадеш усещанията в този вид общуване,
както и пристрастяването към него...,
а финалната молитва е силно въздействаща.
Благодаря за идеите и удоволствието,
сърдечни поздрави, усмихнато и вдъхновено лято, Диана
Марта, сякаш описваше моето общуване с месенето на хляб :) Наистина бих месила всеки ден ако имах възможност и не само заради домашния хляб, но и заради усещането. Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеdi_ani - ти си достойна за възхищение и подражание в твоите "опити", довели до такава висока опитност. Показваш по възможно най-добрия начин как готвенето може да бъде изкуство. Благодаря ти, че се отбиваш и обаждаш при мен, Диани:)
ОтговорИзтриванеГаби - радвам се, че се отби и сподели усещането, Габи! Напоследък горещината малко ме поотказа от месенето ( защото ще стане буквално като в стихотворението, в който замесват хляба си с пот ;)
Марти, и хлябовете и молитвата, са страхотни, но най-вече съм впечатлена от неповторимия ти поглед върху насъщните неща!
ОтговорИзтриванеBety - благодаря ти! Аз още се дивя на твоята невероятна заешка зеленчукова градина - колосална торта, Бети!
ОтговорИзтриване