А и един цветен летен часовник, който е спрял в август.
Палачинките са една от любимите ни закуски, дори понякога обеди.
Напоследък ги правя с газирана вода - две яйца, сол, малко разтопено масло/олио, брашно и газирана вода. Не много гъста каша, за да се разлее добре и стане тънка палачинка. Ако искаме пък дебела - по-гъста каша. Печем, докато застине сместа, хващаме здраво дръжката на тигана, обръщаме с гъвкаво, въртеливо движение във въздуха и готово! Мажем с масло и трупаме, ако има какво...при нас се излапват почти във въздуха, докато се завъртят и изчезват...Няма ги.
Навремето баба ми печеше истински катми. Забъркваше тесто за тях в голяма синя тенджера поне с 2 килограма брашно, разпалваше огъня в двора, слагаше триножник, пиростия и отгоре голям черен сач. Щом хубаво се нагрееше сача, мажеше със сланинка, забодена на вилица, и изливаше черпаче от сместа. Най-вкусните катми на света!
обичам да разчитам фигурките по гърба на палачинките, забавно гледане на палчинка се получава, тази тук съвсем ми заприлича на рисунка на слон ( дори на мамут), слязла от стените на някоя праисторическа пещера
Бях обещала домашен течен шоколад на сина ми и повече от месец отлагах приготвянето му. Ами лято. Горещо беше за забъркване на такива благинки. Мотах се, шикалкавех, но като ми се постави ребром въпроса - и какво по-точно стана с течния шоколад?, нямаше мърдане. Помнех , че се слага пудра захар, сухо мляко, масло и хубаво какао. Работих със съставките на тази рецепта, количествата наполовина -
300 гр захар
250 гр сухо мляко
125 гр масло
2 с.л. какао
1 пак. ванилия
Сложих водичка (около чаша) на котлона да заклокочи, изсипах захарта ( даже си мисля, че беше кристална) и добавих маслото. Сухото мляко смесих добре с какаото ( д-р Йоткер) и на тънка струйка им прибавих сиропа, като здраво бърках. Хубав шоколад стана. Палачинките не му липсваха особено
Лятото брахме предимно грозде. Миналата неделя привършихне с гроздобера. С едно изречение може да се каже - тази година грозде има, да видим сега какво вино ще стане. На село има една много стръмна градина, терасирана е донякъде, но пак е трудната градина. Там растат не особено лесни плодове и зеленчуци, засадени са и елхите, боровете и кипарисите от последните десетина Коледи.
Палачинките са една от любимите ни закуски, дори понякога обеди.
Напоследък ги правя с газирана вода - две яйца, сол, малко разтопено масло/олио, брашно и газирана вода. Не много гъста каша, за да се разлее добре и стане тънка палачинка. Ако искаме пък дебела - по-гъста каша. Печем, докато застине сместа, хващаме здраво дръжката на тигана, обръщаме с гъвкаво, въртеливо движение във въздуха и готово! Мажем с масло и трупаме, ако има какво...при нас се излапват почти във въздуха, докато се завъртят и изчезват...Няма ги.
Навремето баба ми печеше истински катми. Забъркваше тесто за тях в голяма синя тенджера поне с 2 килограма брашно, разпалваше огъня в двора, слагаше триножник, пиростия и отгоре голям черен сач. Щом хубаво се нагрееше сача, мажеше със сланинка, забодена на вилица, и изливаше черпаче от сместа. Най-вкусните катми на света!
обичам да разчитам фигурките по гърба на палачинките, забавно гледане на палчинка се получава, тази тук съвсем ми заприлича на рисунка на слон ( дори на мамут), слязла от стените на някоя праисторическа пещера
Бях обещала домашен течен шоколад на сина ми и повече от месец отлагах приготвянето му. Ами лято. Горещо беше за забъркване на такива благинки. Мотах се, шикалкавех, но като ми се постави ребром въпроса - и какво по-точно стана с течния шоколад?, нямаше мърдане. Помнех , че се слага пудра захар, сухо мляко, масло и хубаво какао. Работих със съставките на тази рецепта, количествата наполовина -
300 гр захар
250 гр сухо мляко
125 гр масло
2 с.л. какао
1 пак. ванилия
Сложих водичка (около чаша) на котлона да заклокочи, изсипах захарта ( даже си мисля, че беше кристална) и добавих маслото. Сухото мляко смесих добре с какаото ( д-р Йоткер) и на тънка струйка им прибавих сиропа, като здраво бърках. Хубав шоколад стана. Палачинките не му липсваха особено
Лятото брахме предимно грозде. Миналата неделя привършихне с гроздобера. С едно изречение може да се каже - тази година грозде има, да видим сега какво вино ще стане. На село има една много стръмна градина, терасирана е донякъде, но пак е трудната градина. Там растат не особено лесни плодове и зеленчуци, засадени са и елхите, боровете и кипарисите от последните десетина Коледи.
това са събрани от градината дарове на последните дни на август, мострички:)
Ееех, Марта!
ОтговорИзтриванеКак ме върна двадесет, тридесет и повече години в едно време когато баба... най-вкусните катми...
Благодаря ти!
Хубав и усмихнат ден ти желая :)
На мен от течния шоколад :)
ОтговорИзтриванеПоздрави Мартичка !
Марти, падам си по палачинките, по шоколада, по разгадаването на картинките по палачинките и по гроздето! Тази година е много сладко и мисля, ще се получи страхотно вино. Да видим какви аромати ще развие.
ОтговорИзтриванеГрадината ти ми звучи красиво и интригуващо, ама аз съм далече, а ти я описваш твърде привлекателно, въпреки трудното...:)
:) Марте, помислих, че не съм прочела правилно:) Ама гледай ти каква красива фигура на слонче ти се е получила. Вече ще разглеждам и нашите палачинки. Градината изглежда е много красива и интересна! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеAmazonka - 30-ина вече, скоро стават тъкмо толкова откак я няма баба ми с катмите. Аз благодаря!
ОтговорИзтриванекайти - една каничка и чашка за кафе, толкова излезе. Може би 300 грама. Поздрави!
Bety - привет, Бианка. Трябва някой ден да съвпадна палачинките с шоколада, днес дори ми се вижда подходящо - над същата трудна градина сутринта валял сняг. Ама не от сухо мляко, което е жалко, защото ми трябва;о)
Времето за горещ шоколад е налице;)
Candy - пиша ги едни...даже първо бях написала - слонска палачинка, което пък води до предположения, че може да е направена със слонски яйца или мляко, което пък съвсем няма как да е вярно;))
Стръмна градина, докато слезеш долу си направил 15 минути на велоергометъра, за качването да не говорим;))
Прегръдки, бонбон!
Вкусни палачинки и шоколад :)
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица, Марта!
Прекрасни палачинки, с крем шоколад, Марте,
ОтговорИзтриванепрекрасни мострички и настроение...
Чела съм, че слончето носи щастие,
желая ти много щастие и една вдъхновена есен!
Веднага ще пробвам домашния течен шоколад :) Поздрави!
ОтговорИзтриванеZvetanka Shahanska - благодаря, Цвете!
ОтговорИзтриванеdi_ani, благодаря, Дианка! Прекрасна есен и на теб!
Petya Ivanova - поздрави, Петя!
Много е хубаво, докато твориш нещо вкусно, да разчетеш и неговите послания към теб! Слончето наистина е символ на щастие :) Не съм се сещала досега, да разгадавам картинки от палачинки ;)
ОтговорИзтриванеА домашният течен шоколад трябва задължително да се опита. За мен той е полет към безвремието...
Поздрави!
Benitta