понеделник, 28 април 2014 г.

Закъснял великденски репортаж с едни героични яйца и по-особени козунаци

Мислех да пиша за мусаката. Не за първи път се каня, тъй като е сред любимите ни ястия и честичко я правя, откога съм и написала похвално стихотворение, но снимки нямам. Нито една снимка за доказателство - просто няма кога да я снимам. С такава скорост изчезва. Все пак имам въпрос, който би допринесъл за още по-добрия и вкус и най-вече вид - как правите каймата на трохи? С раздробяването и се затруднявам. Напоследък запържвам само картофите, лука и моркова и добавям суровата кайма, разбърквам хубавичко и изсипвам в тавата за печене - така каймата се дроби на ситно и равномерно се разпределя навсякъде. Толкова за мусаката, друг път със снимка и стихотворение.

Тази година за втори път боядисвам яйца с естествени багрила. Миналата меракът ми беше толкова голям, че стана след великденско това багрене и се получиха чудесни жълти яйца. Жълтото винаги ми е било проблем. И кафеви! Тогава бях попаднала на блога на Бети и се бях прехласнала по нейните прекрасно боядисани с естествени материали яйца.



с люспи лук

                                       
тези са с куркума.

Най-важното условие, основното, за да се получат донейде цветовете е яйцата да са бели. Забравете, че нещо ще стане с обикновени яйца, колкото и да са от по-светлите - защото аз първо така подходих. Посъбрах си възможно светли яйца, опитах се да ги боядисам в червено - с брош, нищо не излезе. Едни неравномерно кафеви яйца в резултат. Тази година си намерих и цветно зеле (лилаво) за син цвят, сварих ги и оставих оцелялото в синята вода - придоби съвсем лек оттенък. Абе синееше се. Проблемът с белите яйца е, че са ужасно чупливи. Значи, за да имате на финала десетина, що-годе добре боядисани с естествени краски яйца, пригответе си поне 40 бели, най-добре 50. Още в кутиите са напукани, черупките им са полупрозрачни - като с венички. Но това не можа да ме спре и тази година да опитам. Най-голяма трагедия беше синия цвят - от шест яйца, надяващи се на синьо, накрая остана едно читаво в лек син нюанс. Много хубави се получиха пак с куркума. Значи да обобщя:

С червения цвят - провал. Така и  не стана добре - варих в брош, после добавих вино, за да подсиля цвета - в резултат едно интересно розово яйце, другите - кафеви.
За жълто - чудесен резултат. Бели яйца се варят в разтворено пакетче куркума.

За синьо - сварих ги с цветно зеле, нарязано на ситно. Големи поражения, едничкото оцеляло се кисна в зелевата баня почти цял ден и хвана лек син тен.


Зелено не правих. Време не ми остана, а и ми се свиди копривата за багрене. Много ми харесва на супичка, през този април няколко пъти правих. И баницата на Бети с коприва стана много сполучлива и едно ризото, което приготвих за първи път.

Добри резултати имах с декупажа. Съвсем ново за мен - декупаж върху яйчена черупка. Правила съм върху бутилки и един стол у дома облепих. С яйца не бях пробвала. Мислех си, че е много пипкава работа и нищо няма да излезе - да, ама не. Отново при Бети открих тази техника с белтъка от яйце за лепило и свежи пролетни мотиви от салфетка - голяма красота, Бети, пак ги разглеждахме и цъкахме с език, особено на розичките...Така или иначе яйцата ми не станаха кой знае какви, та седнах да ги доукрася, да ги позамажа, тъй да се каже.

Малко доказателствен материал. Благодарности за дъщеря ми, не знам как ме изтърпява като взема да мрънкотя да ми снима произведенията - не стига, че ми ги снима, а и ми ги праща! Да ми е жива и здрава.


нищо и никакви кафеникаКви ( брош и брош+червено вино)

                                       



обаче тук са същите плюс декупаж ( не е особено за препоръчване върху такъв тъмен цвят, но колкото и да е се освежиха)


тук се виждат и жълтите, и онова особено розовото и единственото синьо на преден план, което налепих с кукувиче грозде  (така се казвало това цветенце)



трапезата с героично оцелелите яйца и един от моите козунаци, които тази година реших, че ще са с кафява захар и бял шоколад




Станаха много ароматни, не толкова сладки и леко кафеникави отвътре козунаци.





12 коментара:

  1. Прекрасен след великденски репортаж, Марте,
    много ефектен и красив, колоритен и завладяващ. Обичам този род неща!
    Естествено ме впечатли и описанието на козунаците -
    представям си дъхавия аромат и чудесен вкус...
    Благодаря за празничното настроение,
    сърдечни поздрави с пожелания за светъл и усмихнат Гергьовден!

    ОтговорИзтриване
  2. Хихихих Марта, мен пък кафявите ме кефят :) едни такива загадъчни на цвят :D Жълтите опеделено много добре са ти се получили ! А трохите на каймата за мусака у нас я приготвя милото- задушава я с лука и какво там и бае незнам, но после я добавя към суровите картофи и бам в печката. Може и в гореща вода да се разтвори каймата, ама не се меся- у нас който готви той определя правилата, а аз мусака не обичам и не я правя :))

    ОтговорИзтриване
  3. Харесват ми яйцата и козунаците са супер! Поздрави, Марта!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесни цветове, аз още не мога да се престраша за естествените бои. Жълтичкото наистина е прекрасно, като малки патенца са яйцата :)
    Мусаката на мен също ми е любимо ястие и едно от нещата, които готвя най-добре :) Аз, също като половинката на Кайти, я задушавам предварително с лук и подправки :)
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудни шарени яйца! Поздравления! Поздрави и за козунаците... неустоими са ;)

    ОтговорИзтриване
  6. Марте, за каймата не знам точно как става работата с раздробяването, ту ми се получава, ту не:), явно зависи от каймата. А яйчицата ти са много красиви. Тази година пробвах с бели яйца, исках всичките да ги боядисам само с естествени багрила, но за съжаление единствено жълтото ми се получи с куркумата, много красив свят, всичко останало не се оцвети, нито с цвеклото, нито с лилавото зеле. Разбрах, че е трябвало да стоят много часове в боята, но честно ме беше страх да ги оставя толкова време, да не се развалят нещо. Може би ще пробвам да ги варя в боя, някой ден:). Много са красиви твоите, браво! Козунаците също са страхотни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Поздравления за търпението и изпълнението. Не знам кои ми харесват най-много! Май всичките. Весели нови празници, адаш!

    ОтговорИзтриване
  8. Марти, много ме зарадва поста ти, още когато го прочетох!
    Първо за каймата:
    Ако смелят пред мен каймата при запържването винаги се раздробява на трохи при непрекъснатото разбъркване. Ако е от пакет, след като я изсипя в горещата мазнина, добавям малко вода и с пособието за пюре, онова с дупките, започвам да "пасирам" докато каймата се раздроби на трохи. След това продължавам с дървената лъжица, докато се изпари водата и се запържи. После добавям на кубчета картофите, също непрекъснато бъркам. Добавям червения пипер, отново разбъркване.После малко вода, бавен огън, докато картофите омекнат и водата се изпари.Подправям-обикновено с черен пипер, чубрица, разбърквам и в тавата. Заливам с разбити яйца в прясно мляко и запичам. Домашните казват, че така е по-сочна в сравнение с направената с кисело мляко. Никак не им допада мусака, направена с брашно в заливката.
    Яйчицата са станали чудесни. Харесва ми този тъмен, наситен цвят между кафяво и вишнево. Странно е, че не се е получило с червеното зеле. Друг вариант за синьо е чай от каркаде. И аз имах очакване за копривената отвара, че ще се получи, ако не наситен цвят, то поне блед нюанс на зеленото, но ми се получиха сиви, " каменни" яйца. Харесах си ги и такива :).
    С брош не съм опитвала, както и с цвекло. Непременно ще опитам следващата година.
    Козунаците ти със сигурност са имали интересен вкус, заради кафявата захар.
    Благодаря ти за милите думи и за доверието!

    ОтговорИзтриване
  9. Каймата, за да ми става на трохи, я разбърквам предварително със съвсем малко студена /от чешмата/ вода и след това я прибавям към задушения лук.
    Много хубав кафяв цвят придобиват яйцата, ако се варят завити с листа от стар кромид лук.
    Както и да са се оцветили яйцата, все са прекрасни. Шаренко, за чудесен пролетен празник!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря за всички съвети. Отдавна не съм правила мусака. Ще опитвам, докато си харесам трохите. Тогава може да я покажа... Ето и есента е на прага и пак ще се готви мусака:)

    Цветна и весела есен!

    ОтговорИзтриване
  11. Мартиии, системата затри коментара, който остави при нас. Цял ден имам някакви бъгове....съжалявам Съвсем неволна грешка, за която се извинявам :) Ако имаш търпение, напиши го пак моля :) Това в случай, че мейлът, който ти написах с подобно съдържание не пристигне :)

    ОтговорИзтриване
  12. Всичко е наред, Кайти! Поздрави и празниците да са пълни!

    ОтговорИзтриване