неделя, 17 юли 2011 г.

Заради неделята - малко сладко от касис и палачинково прасенце

Забелязах, че последните няколко недели не пропускам да публикувам тук.  Нещо като седмична хроника, нарочно хронично ми се получава и днес, заради неделята сядам в задушния следобед пред топлия компютър да се отчета. Ама не ми се пише, да видим как ще се получи значи. Мен и ремонтът никак не ме влече, ама той се повлече и между другото вече 17 дни търпя извънредни ремонтни обстоятелства. Биваше докато беше хладно и с песен на уста вървеше бояджийстването, имам си опит с четки, та и с валяци донякъде. Том Сойер ряпа да яде с оградата на леля Поли. Обаче като стана едно гореещо и задушно и  ентусиазмът ми бърже-бърже изстина, тъй де - прегря. Добре, че има един истински сериозен човек тук, че да не спре съвсем ремонтната дейност и днес да се радвам на прясно освежена баня. Ами имаше нужда, то всичко си плаче отдавна за такова освежаване и ето сега лека-полека нещата  се нареждат и просветват.


пластилиненото  момиче, което вече три години красеше библиотеката трябваше да си намери ново място, доста се размекна в жегите и сега е на перваза на прозореца в кухнята, на хладно
не бях правила катми с мая до оня ден, последната ми се получи с формата на кръгло прасенце, аз поне си го виждам ;)  а ако реша да гадая на палачинка - в долната част има едно човече и обърнат с главата надолу котарак - което ще рече - ще бъде изядено палачинковото прасенце от едно момченце и то ще мърка доволно като коте ;)

                                         

                                       В един от горещите дни на изминалата седмица брахме касисовите плантации на село - (сиреч няколкото храста в долния край на двора ), не можах да не направя сладко. Получи ми се чудесно и лесно като с вишнапа. Вкусът му е особен, но пък на цвят е перфектно.

                                       

Отдавна ми се иска да имам на прозореца здравец, индрише и босилек. Чела съм, че е добре да се сложат на перваза и вятърът да минава през тях - един вид пречистване. Тези дни се сдобих, освен с нови прозорци, и с две саксии - съответно със здравец и босилек.


                                       
ето го босилека, преди час като задуха силно ароматът му изпълни цялата стая за мигове

                                       
Светът през мокрите очи на прозорците от тази вечер

                                     

Продължава да вали. Добре поне, че спря да духа преди да отнесе новия перваз на северните прозорци. Тук духат великански ветрове, от север пък съвсем, засилват се - все едно се хлъзват по билото на планината, и се блъскат право в прозорците. Изпитание за новите дограми.Гореща седмица. Горещници.
Главини тлеят вечер в здрача.

Светът в неделя, преоблечен,
във мокра риза, още плаче.

Дъждът навън се задържа,
подвил е крак и продължава,

вали небесната вода...
Живее се така, в прохлада.

6 коментара:

 1. Ех, че хубаво, Марта!
  Със здраве и радост да се наслаждаваш на новостите в твоя дом. Чудесна идея за билките и мястото им до прозореца; харесах катмите, но обичам касис ... и хубави стихове:)
  Сърдечни поздрави, лека и прохладна ремонтна седмица, Диана

  ОтговорИзтриване
 2. Не бях правила касисово сладко, обикновено правим вино от касиса,и беше ново за мен;за катмите с мая също се пробвах за първи път тази седмица - пепеляшка има такъв чудесен материал за тях, че ме запали да опитам;
  в Лидл днес видях, че продават гигантски босилек, сравнение с моя и много дребен зелен лук в саксия, за който се поколебах, но не взех; бих си взела обаче разни други билки и мента също...

  ОтговорИзтриване
 3. Сладкото прекрасно, гледките чудесни, катмите изглеждат вкусни, саксийката е на интересно място, но не мога да скрия, че това, което ме привлече най-много са стиховете :)
  Сърдечен поздрав!

  ОтговорИзтриване
 4. Lety,благодаря ти! Това е едно набързо скроено стихотворение, в реално време, може да се каже - съшито с бели конци,но пък отговаря на реалността и ми е нужно като свидетелство за деня, който ще мине и остане в забвение,но ето - пиша си да имам спомени:)

  ОтговорИзтриване
 5. Катмите ги правя със сода:)))Винаги се получават! А горещината е голяма! И днес също:) Прохладна вечер, Марта!

  ОтговорИзтриване
 6. Zvetanka Shahanska - аз също, даже по-скоро с бакпулвер, не бях пробвала с мая, но станаха - не съм ги опитвала, децата ги прегледаха и одобриха;))

  Хубав ден - Илинден!

  ОтговорИзтриване