сряда, 20 юли 2011 г.

Изгревът на свети Илия и бурята му


Красиво утро. Юлско. Двайсетоюлско. Към шест и половина слънцето вече се разливаше и лястовиците вдигаха шум до Бога. Като всяка сутрин откак са дошли - врява неописуема, но една жизнерадостна такава врява. Признала съм ги лястовиците за първи посрещачи на слънцето - цвъркотят, нареждат нещо, бърборкат си там, пеят химни във възхвала, премятат се презглава и едновременно с това ловят мушици както си хвърчат щастливо. Птички божии - това е.
        
Свети Илия си го бива, препуска с ония ми ти огнени коне, небето разкъртиха бесните хали, сипеше се безпощадно слънце допреди час и като каза - дотука и като смръщи облачни вежди - тръгва си с не по-малък дъжд, чак град удари за минута-две преди малко,  сега лястовиците са във възторг от банята и пак писукат високо и стремглаво се стрелкат...

                                 
съвсем се беше смрачило, дъждът премина за минути, поокъпа града
                                           


 водна завеса от едри капки се беше провесила право надолу


                                              

и зеленото поосвежи       Поогледах се за дъга - няма. Още прогърмява колесницата в далечината. Пак заваля, но по-кротко.
Ходих на църква сутринта, взех си от там една отчупена клонка от саксийно цвете, но не го познавам. Ако може някой да ми каже какво е и дали ще се хване, натопила съм го във вода засега.

                                 

(... ходих да се огледам за дъга - дъга йок, но пък беше бухнал един такъв бял облак след бурята на Свети Илия - като цвят на магнолия)


закичи роза ли, магнолия, на двайс'ти юли вечерта, денят отива си - история от шест до двадесет часа, приижда нощ, придърпва здрача
и го намята като плащ -
да скрие тези дето плачат
във гънките му.
За кураж окача си звезди по свода
завинтва си една луна,
а бурята разгръща своята
мълниеносна свобода...
8 коментара:

 1. Бурята дойде при нас на смрачаване, започна с едри капки топъл, спокоен дъжд. Ако не забелязвам святкането и гърмежите в момента, й се радвам - прохладно е и въздухът мирише на свежо и лято. :)

  Цветето ти е копривка (колеус). Майка ми си го въди, но само такъв цвят, а аз искам и от по-шарените красоти. :)

  ОтговорИзтриване
 2. О, и при нас имаше продължение, така да се каже, или втора част на небесното представление около девет, беше невероятно красиво и аз го изгледах на прозореца, опитвайки се поне една мъъничка светкавичка да хвана - което естествено е невъзможно с подръчния ми джиесем, но луд човек не се отказва лесно - нямам думи да опиша, особено това как светкавично се стрелваха мълниите и сякаш одраскваха отвътре облаците, сякаш ги чертаеха през синя оризова хартия - невероятно

  Много ти благодаря! Вярно, че е копривка, преди две лета си бях взела и завъдих кралска бегония, за която се подведох в началото, че е копривка. Отивам да чета.

  ОтговорИзтриване
 3. Марта,
  Красиво е, в стих и снимки -
  много свежо, зареждащо и обнадеждаващо е утрото в деня след празника на Св. Илия.
  Благодаря,
  имаш награда при мен. Ще се радвам да я приемеш.
  Сърдечни поздрави и усмихнати летни дни, Диана

  ОтговорИзтриване
 4. Веднага изтърчах и видях! Не знам как точно се приема, не ми се е случвало досега. Благодаря!- искам да ти кажа, че това ме задължава(за добро, разбира се), да съм по-взискателна към себе си в кухнята!:)

  И на теб чудесен летен ден!

  ОтговорИзтриване
 5. Юлски привет през август, Марта!:) Впечатлиха ме тези твои лястовички - и за мен са много символни, може би затова!:) Магични и приказни са!

  ОтговорИзтриване
 6. Лястовиците и щъркелите - тези водачи на пролетта, тези изпращачи на лятото, с тях идва радостта, направо света носят на крилата си

  поздрави, меджик!

  ОтговорИзтриване
 7. Облаци като фигури
  лястовици очи им слагат
  ...
  Лепвам ти бележка
  наминах ;)

  http://youtu.be/aR_GTot8Zn4

  ОтговорИзтриване
 8. днес купих една блуузка само защото платното и беше на лястовички, сигурно ще я подаря, но на не се удържах

  така ме радват


  amazing е много красива дума, така подходяща за изразяване на възхищение, харесвам я даже повече от изумителен - подводният свят

  ОтговорИзтриване