понеделник, 1 юли 2013 г.

Джулай, далеч от брега на морето, и два специалитета

Канехме се да тръгнем към два тази сутрин за морето, но така и не се наканихме...Пречки и препънки от всякакво естество, включително и дъждовно. Вчера се скъсА да вали. Захладня, обърна го почти на есен и юни се изтече с дъжда. Почти не забелязах как се стопи. Свърши се, изчезна. Опитът ми от други години сочи (ама сочен опит имам :), че Джулай може да ми се получи в който и да е юлски ден! Какво като не е първи, та юли си има цели 31 дни с изгреви при добро стечение на обстоятелства и време. Тъкмо за мен работа - да се оставя на течението пък когато ме добута до бургаския бряг...

Тази сутрин към пет небето изобщо не даваше знак, че ще ни огрее. В пет и половина още не се надявах да видя изгрева - толкова плътна облачност, че и двойна. Хоризонтът мрачнее, завзет от напластени до върха на небето облаци, а пред тях се пързалят бавничко други развлечени и космати дъждовни приятелчета. Иди и чакай. Ама аз съм си такава - чакам. Въоръжена с най-добрия за снимки телефон на детето се курдисах на терасата и много скоро бях възнаградена...
                                       





                                                    Поразкъсаха се тук-там завесите от облаци,

                                       
светлината си проправи път




слънцето изгря като в спектакъл за единствен зрител:)








Изгрев по поръчка. Джулай на почти двеста километра от морето, но като гледах тази сутрин прякото предаване от Камен бряг, там валеше като из ведро. Значи да не съжалявам. И не съжалявам. Друго си е да предстои морето...Толкова бързо минава времето ми с него, че по-добре да се поотложи малко. 

Слънцето се остави да го хвана и само след пет минути се скри, но важното е, че го улових. Първо обаче то ме улови, доста отдавна. В мрежите му съм вече толкова години и колкото и да боли понякога и в средата на лятото да мургавея прекалено от ласките му, слънцето е голяма моя любов. 


Сега по кулинарно същество. Миналата седмица бях изкушена от сладките думи на Ирма. Залепнах като муха в меда на словото и и не можах да се отлепя, докато не направих нейната бугаца
                                                           


Интересен вкус и аромат. Може би стана малко по-суха и недотам сладка, но това си е мой пропуск. Все гледам да сложа по-малко захар на сладкишите. Във всеки случай се хареса на повечето от нас.


Бавничко  и с наслаждение си я изядохме - в събота и неделя. Така е, Ирма, много засища. И със сигурност е полезна за стомаха! Покрай търсенето на мастикс попаднах на някои материали и се запознах с лечебния ефект на дъвката.


Другото предложение, което пробвах миналата седмица, са кюфтетата от леща на Диди. Спазих указанията и станаха от раз. С малко олио - между печени и пържени. Лещата е много полезен продукт, често я приготвям, откак разбрах, че ускорява метаболизма и е много полезна за очите. Изобщо - добре е честичко да се яде леща, дори и само заради притчата.

                                              




Обичам да си пия кафето със слънцето, сутрин по изгрев на терасата и днес направих тъкмо това. 


Изпих кафето си в компания на слънце.
Погледнах юли право във очите.
Огледа се в очите ми морето.

13 коментара:

  1. Прекрасно утро, Марта,
    в компанията на кафе, чудесни снимки и специалитети.
    Сърдечни поздрави, с пожелания за
    много усмихнати и красиви изгреви,
    и едно щастливо лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. И аз чакам отзиви от една джулайка, как е изкарала в дъжда...Обичам да чета и теб и Хорхе Букай!А и ми се прихапна това Ирменото! Вкусно готви тя и е много сладкодумна!

    ОтговорИзтриване
  3. Марти, моля те махни тези проверки с думи, моляяя те :)

    ОтговорИзтриване
  4. di_ani - благодаря, Дианка! Желая ти пълно с приятни емоции, море и планина лято!


    Bety - какви проверки, Бети? Не съм променяла нищо в настройките и никога не съм слагала проверки - сигурно нещо се е бъгнало. ВИдях по обяд че публикацията има 130 четения точно в 12 и се озадачих

    ОтговорИзтриване
  5. Марта, къде се изгуби бе, сладка стихоплетнице!?
    И аз не успях да стигна до морето, ама то джулая си е готин навсякъде, нали?
    Прекрасно лято!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  6. пепеляшка - по принуда малко се затрих от тукашните ширини, Мария и от известно време пак опитвам да пописвам. Не ми казвай, че ти е искало и на теб думи за проверка при писане на коментар...като знам колко ми е губивремно на мен самата и как дори се дразня малко като видя такива изисквания, ужасно ми е неудобно. Не знам как се е получило:(

    Беше така добре да се покаже тъкмо на време тук слънцето, на морето май изобщо не е имало видим изгрев.

    Благодаря ти!

    Прекрасно лято!

    ОтговорИзтриване
  7. Насладила си се на прекрасно юлско утро! А публикацията ме зареди с много енергия, доказваща ми, че зад всеки облак се крие слънце и, че денят може да е много по-различен от очакванията, всичко е прекрасно тук! Невероятни снимки, пожелавам ти месец юли да е приказен, красив, изпълнен с много летни емоции и прекрасни мигове с любимите хора! Вкусотиите също са неустоими! Поздрави, Марте!

    ОтговорИзтриване
  8. Как само го пишеш хубаво ....уффф що не мога и аз така :( !
    Ще повярваш ли ,че направо потъвам в думите ти ,Марта !
    И сякаш съм там и аз !
    С поздрав ! Хубаво лято !

    ОтговорИзтриване
  9. Марта,много сочна ми изглежда тази баница,а с леща всичко ми допада!Благодаря за хубавите изгреви,аз обичайно ги проспивам,но затова пък се наслаждвам на балкона на залезите.Сърдечна прегръдка и слънчев юли с много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  10. Candy - да,бях поизоставила тази си професия - на изгревна посрещачка, но напоследък се присещам:)
    Благодаря ти, Сладкиш! И на теб великолепен юли!



    ivana - аз пък съвсем в бяло завиждам за мотора, вятъра в косите и свободата, която дава. Даже днес заявих на съпруга ми, че е крайно време да си вземе мотор - да се види на кои години е станал и още не ми е предложил да ме закара с мотора до морето...ама ха! Успях да го развеселя де:)
    Радвам се, че така усещаш писаното -(като бадемче в тесто:)

    Хубаво лято, Ивана, и зелени пътища!

    ОтговорИзтриване
  11. Роси - здравей! За мен кюфтенцата бяха малко сухички, но сосчето ги допълваше добре. Баничката беше съвсем нов вкус за нас, интересна е. Рядко правя сладка баница, то и тази не направих кой-знае колко сладка;)

    Обичам залезите не по-малко, но терасата ми една-единствена - изгревна:)

    Прегръдка! Шарено, вкусно и усмихнато лято!

    ОтговорИзтриване
  12. Ех, ама как пък се е запазил само този коментар! А бях се изказала и за морнинга и за вкусотиите ти, та чак и за притчата!:))

    ОтговорИзтриване
  13. Ами, това е налице. Притчата е съвсем по вкуса ми. Като лещата:)

    Поздрави сърдечни, Бети!

    ОтговорИзтриване