вторник, 5 юли 2011 г.

Една юлска есенна неделя, намазана със сладко

В неделя сутринта имах усещането, че три месеца са се изтърколили за една нощ. Събудих се и се озовах в една есен. А бях сигурна, че е трети юли, едва бе минал Джулай.

           1.07. около 7 и 20


Та сутринта в неделя, влизайки в кухнята, установих, че е толкова хладно, че спокойно мога да опържа мекици  за закуска. Без никакви опасения от прегряване. Обичам времето да прави номера, непредвидимостта му напоследък ми е празник.
Мекиците забърквам с кисело мляко, в което е угасена чаена лъжичка сода, сол и брашно, колкото поеме. Стават по-хрупкави от мекиците с мая.



Направо хвана есен!
И вятърът надува
унесено-занесен
една дъждовна туба.

Във кухнята студено -
мекици да изпържа!
Цял куп дъждовни капки
прозорецът издържа

и вятърното рамо,
което здраво блъска,
 - Добро утро, мамо!
( каква съм мама-гъска!).
 

Вън трясна гръм, избухна,
присветна, притъмня,
че като плисна, рукна -
дъждовен ден, деца!

Мекиците ухаят

готови за споделяне,
дъждът навън нехае,

че юли е, неделя...






Предната седмица пък съвсем непреднамерено се сдобих с гелфикс на д-р Йоткер и килограм вишнап в един и същи ден. Случайно, даже си нямах представа, че това в пакетчето е гелфикс, взех го за желатин. Така ми се получиха три бурканчета сладко, и после още три. Никак не съм по зимнината,  не съм затваряла буркани с лютеници, компоти и разни зарзавати, но това стана толкова чудесно и лесно, че повторих опита на другия ден.
   
                                    

И пак може да опитам, още повече, че се хареса твърде много. А колко са пет бурканчета сладко, ако има други такива заесенени летни недели, ще заминат още в лятото.

Знаех си, че и друг път съм писала за мекиците и злоупотребата им с недоверие в ежедневието ;)

12 коментара:

  1. А-бе-еееее, ей!
    Какви са тези вкусотий по никое време сабале в работна седмица?!
    И ако искаш пък да знаеш тези мекици с кисело мляко и 1л.сода [може да сложиш и малко ром или есенция, за да убие миризмата на гасена сода;)], моя род, Невъздържаните Сладкоблизци, ги наричат Бухти, на галено Буфта;)
    Марта, много мило и хрупкаво посвещение си направила на лятната си неделя. Дано има пак и не ни въвеждай в изкушение ;)))

    Калина [или аметист; или бебс; или всетая ;р]
    http://youtu.be/ROwB1ZcBDeU

    ОтговорИзтриване
  2. Хей, Калина, хай, рябина ( бебс, аметист, всетая)! Защото ги раздърпвам като мекици - затова така съм ги кръстила, инак си права, че рецептата е за бухти. При мен много работи са опаки - ще прощаваш;))

    Непременно ще чуя

    ОтговорИзтриване
  3. Шареното време е забавно, ако не прекалява. :) През юли с яке на плажа не е най-добрият вариант, особено ако имаш само няколко дни за море. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Съжалявам за това развалено време на морето. Тъй като сме в ремонт от една седмица, тази неделя ми дойде - със сладко да я намажеш, нямаше как да не и се израдвам.
    Желая ти изненадващо посещение на морето, съчетано с временце-бонбон!

    ОтговорИзтриване
  5. Днес слънцето си беше на мястото, но от мекичките нямаше даже и следа! ;)

    ОтговорИзтриване
  6. Да, и тук беше слънце; прижуряше по обяд чак, обаче като притъмня надвечер такъв дъжд се изля, че се чувствам като на кораб горе, и един такъв северен, призрачен пейзажът

    мекичките са най-лесната работа:)

    ОтговорИзтриване
  7. :)) Марта ... много готино настроение лъха от поста ти ... същите мисли и емоции изпитах и аз тази дъждовна и студена неделя :) А още по странното е че и аз правих сладко от вишни :))) Е определено не написах стихове за ... и мекиците, а твоите много ми харесват, но пък аз ще заснема някое творение ... Поздрави и хубава и по-слънчева сряда :)

    ОтговорИзтриване
  8. Уютно е при теб!Ще взема и аз да направя едни такива вълшебни мекици!като гледам май половината от юли ще е все с температури, подходящи за суетене в кухнята, обаче домочадието после е щастливо :)

    ОтговорИзтриване
  9. Уникален блог списваш, Марта!
    Впечатли ме първата снимка, изкуши ме с ароматни мекички и вишнево сладко, стиховете ти са невероятни.
    Благодаря,
    сърдечни поздрави и слънчево лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. eva bor - радвам се, съусещаща! заснеми - ти правиш страхотни снимки :)


    Лара - днес също става, а утре сме го поръчали - марково, юлско, с лек вятърен нюанс и само дантелени облаци:)


    di_ani - не се захващам с нищо, ако не ми се прави, тайната е любов, но ти знаеш - твоят блог е по-най-уникален! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Минавам да си взема малко муза за мекичките, в случай, че пак се заредят дъждовни дни. :) А ако не - ще ги пробвам със сладко или желе от малини (една ароматна градина ме чака). :)

    ОтговорИзтриване
  12. ммм, желе от малини, ароматна градина - начало на стихотворение, значи има още от музата, витае наоколо;)

    Редичката хич не беше редичка, та викам вече да си връзва дъждовната торба ли, бохча ли (Торбалан или Бохчалан), да си обира облаците-круши и да му отпусне малко слънцето, безкрая:)

    ОтговорИзтриване